Žene češće imaju migrene od muškaraca, a razlog je jako jednostavan

migrena, zdravlje, mamurluk, lijek, pijanstvo, tableta, žene, migrena, glavobolje i migrene
Kod osoba koje pate od migrene može doći čak i do simptoma poput mučnine ili pak preosjetljivosti na svjetlost ili zvukove, prenosi index.hr

Žene su podložnije svim ovim simptomima nego muškarci, a čini se kako je to upravo zbog razine estrogena koja se konstantno mijenja u ženskom tijelu.

Razina estrogena kao krivac za glavobolju

Emily Galloway, koja je asistentica na Sveučilištu u Arizoni na preddiplomskim studijima, provela je eksperiment na štakorima u kojemu je otkrila kako je moguće da je hormon estrogen kriv za migrene kod žena. U istraživanju, koje je objavila prije nekoliko dana na Skupu eksperimentalne biologije u San Diegu, otkrila je kako postoji povezanost između visokih razina estrogena i dijelova moždanih stanica koje reguliraju razinu iona natrija. Otkrila je i da, kada je razina iona natrija u tijelu niža, vjerojatnost za glavobolju je veća.

Kod ženki štakora dolazi do većih fluktuacija u razini estrogena nego što je to slučaj kod muških jedinki, a isto se događa i kod ljudi. Galloway je stoga zaključila kako bi ovo mogao biti razlog zašto žene imaju kronične glavobolje.

Da zaključimo, vaše menstrualni ciklus, za vrijeme kojeg se mijenjaju razine estrogena u organizmu, može biti krivac za vaše migrene.

Veza između menstrualnog ciklusa i migrena

Znanstvenici već dugo znaju vezu između menstrualnog ciklusa i migrena, a prema američkoj Zakladi za migrene, fluktuacija hormona kod žena za vrijeme menstrualnog ciklusa može dovesti do migrena, a manje od 10 posto žena razvije čak i posebno stanje koje se naziva migrenama izazvanim menstruacijom.

Prema Zakladi za istraživanje migrena, a koje je provedeno u SAD-u, od 38 milijuna ljudi koje u SAD-u pate od migrena, njih 28 su žene.

Iako Galloway nije otkrila lijek za ovo stanje, ključno je nastaviti ga istraživati, kako bismo možda jednog dana i dobili lijek.