Tarik Filipović: Život mi se pretvorio u pakao

‘Oduzeli su mi već sad osam godina života. Počeo sam se u jednom trenutku bojati za svoj brak. Hiperemotivan sam i sve to duboko proživljavam, naravno da to utječe i na moj odnos s Lejlom. Budim se po noći, dižem se iz kreveta, ne mogu spavati, hodam, pušim, sjedim, gledam televiziju', ispričao je Filipović za 24sataexpress objasnivši da nikad nije pridavao veliki značaj materijalnim stvarima, ali da je zabrinut jer ima dvoje djece.

‘Po ovoj presudi bismo Rene i ja trebali na cestu sa ženama i djecom i sve opet ispočetka. Pa ja to ne želim ni zamisliti. Svi mi govore da prepišem stan na dijete, ali neću jer sam apsolutno čist', zaključio je poznati glumac, inače porijeklom iz Zenice u BiH

Stradao red stolica

"To je oko 4 milijuna kuna sve zajedno. Da nam uzmu sve što imamo, i dalje bismo im bili dužni", rekao nam je jučer Filipović koji je u svemu ovome ipak najgore prošao budući da je tužitelj jedino njemu na nekretninu stavio zabilježbu kako bi osigurao povrat novca, ako presuda postane pravomoćna. Glumci i menadžer su uložili žalbu te smatraju da su im Općinski sud u Pazinu, ali i tužitelj nepravedno nanijeli štetu budući da su osim troškova inventara stradalih u požaru, a riječ je o zastoru i dijelu bine, kao i prvih nekoliko redova stolaca koji su stradali od vode prilikom intervencije vatrogasaca, njima zaračunali obnavljanje gotovo cijele dvorane.

Uz to ih i Croatia osiguranje, koje je podmirilo štetu Pučkom otvorenom učilištu, također tuži tražeći od njih regres od 300.000 kuna koje su morali platiti za štetu.

Čitava situacija bila bi inače jako bizarna, no nakon izrečene presude Filipoviću i Bitorajcu uopće nije do smijeha. "Sve što smo željeli je napraviti predstavu i zabaviti 500-tinjak ljudi, a umjesto toga dužni smo milijune", kaže Filipović. U ljeto 2004. Filipović i Bitorajac su zajedno s Kašljevićem osnovali obrt "FBI" (Filipović, Bitorajac i ...), te su svoj Magic Act Show u privatnome angažmanu izvodili po Hrvatskoj.

Kobna prskalica

No, 15. srpnja u Pazinu na predstavi u kojoj je uz njih sudjelovao Luka Vidović dogodio se incident zbog kojega bi se uskoro mogli naći na rubu financijskoga sloma. Jedna od prskalica zapalila je zastor.

Nedugo nakon događaja Općinsko državno odvjetništvu u Pazinu čak je zatražilo istragu protiv Kašljevića zbog tzv. općeopasne radnje, te je bio nepravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu, no nakon što je sud u Puli ukinuo presudu, tužitelji su odustali od progona.

U veljači 2006. POU se s Croatia osiguranjem nagodio za podmirenje štete u iznosu od 335.268 kuna, tvrdeći kako su namirena sva njihova potraživanja vezana uz štetu nastalu u požaru. No, POU je usprkos tome podnio i tužbu protiv Filipovića, Bitorajca i Kašljevića, tražeći ovaj put puno veći iznos. Visina tražene odštete tri puta se mijenjala - prvo je bila 2,4 milijuna kuna, pa 2,9 milijuna, pa 2,75 milijuna kuna, da bi je na kraju smanjili na 2,5 milijuna kuna, a među ostalim su tražili da se nadoknadi šteta za svih 598 stolica, premda ih je u požaru stradalo samo 30.

Spremaju protutužbu

Sud je presudio 1,8 milijuna s kamatama. U tu je cijenu, među ostalim, uračunata i obnova stolica koje su zbog gašenja bile zaprašene, ali i izgubljena zarada dok se dvorana obnavljala. No najveći problem, prema onome što su glumci i istakli u svojoj žalbi, predstavlja način zbrajanja štete, odnosno način zaključivanja prema kojemu je sud zapravo kumulativno zbrajao tzv. privremene situacije.

Dakle, budući da su se radovi sanacije odvijali postupno, nešto što je već ranije izračunato kao šteta ponovno bi se naknadno pribrajalo ukupnoj šteti kao nova stavka, čime bi se iste stvari plaćale po nekoliko puta. Na primjer, premda je u jednoj stavci već bilo dosuđeno 695.000 kuna za renoviranje svih 590 stolica, sud na ime oštećenih stolica dosuđuje još 88.000 kuna štete.

No, posebna priča je i činjenica koju je otkrio Filipovićev odvjetnik Nikola Badovinac, a to je da je PUO za obnovu dvorane od 2008. do 2009. već od Ministarstva kulture te Županije i Grada Pazina dobio 2,7 milijuna kuna. Pa bi na tužbi protiv glumaca, donacijama i odšteti osiguravajućega društva ukupno mogao zaraditi oko milijun eura.

"Zbog svega toga sasvim ozbiljno razmišljamo o podnošenju kaznenih prijava, ne protiv suda, nego protiv drugih osoba uključenih u ovo", rekao nam je odvjetnik Mate Matić kojega su Filipović i Bitorajac angažirali.

Tarik je viknuo ‘požar', ali se publika samo nasmijala

Požar se dogodio nekoliko trenutaka prije završetka predstave.

Ljudi iz prvoga reda publike upozorili su nas da nešto gori.

Prvo se radilo o manjem plamenu veličine 20 cm.

Najbrže se snašao Rene koji je odmah našao vatrogasni aparat i počeo gasiti vatru, ali ona je dosezala i do nekoliko metara - rekao nam je Filipović.

- Ja sam skakao i pokušao povući zastor kako bi ga na podu izgazili i ugasili vatru, ali nisam uspio - dodao je Bitorajac.

Tragikomično je bilo da su nakon što su glumci upozorili publiku da napusti dvoranu zbog vatre gledatelji najprije ostali na mjestima, smatrajući da je i požar zastora zapravo dio predstave.

Filipović je u jednome trenutku viknuo "požar", no publika se na to samo nasmijala.

No, kada su vidjeli da nije u pitanju šala, odmah su napustili dvoranu.