Što sve čini dobru vezu i dobar brak?

partner, veza, ljubav, sex, veza, sex, partneri, veza, rođenje, muškarac žena, mozak, partner, veza, ljubav, seks, mitovi, muškarac, partner, veza, ljubav, tip, ljubav, ljubavni život, načini, ljubav, iskrenost, veza, brak, veza, partner, ljubav, veza, partner, ljubav, veza, partner, crno vino, ljubav, veza, partner, ljubav, godine, veza, preljubnica, preljub, preljubnik, sex, veza, partner, partner, veza, ljubav, kompliment, sex, veza, partner, sex, žena, partner, veza, poklon, veza, razmišljanje, sex, veza, partner, sex, veza, partner, žene, muškarci, veza, partner, cura, spoj, kupljenje, muškarci, žene, glupost, veza, brak, veza, Novac, partner, čari, život, zajednica, ljubav, veza, partner, žene, ponašanje, veza, Facebook, veza, žena, veza, pravi, muškarci, žene, varanje, veze, geste, veza, ljubav, sreća, parovi, varanje, muž, znakovi, hodanje, brak, snaha, zet, Hercegovina, veze, istraživanje, ljubav, veza, vrste, partneri, tajne, otkrivanje, veza, ljubav, odluke, muškarci, brak, z
Međutim stupanjem u brak, promjene mišljenje, tvrdeći kako sama ljubav nije dovoljna, već da je potrebno i mnogo više.

Useljenjem pod zajednički krov, velik broj parova tvrdi kako se sve promijenilo, jer za vrijeme dok su živjeli sami ili s roditeljima, živjeli su onako kako je njima pasalo, bez prigovaranja sa strane zbog njihovih navika i mana. No, kada su se uselili s partnerom, shvatili su koliko je potrebno kompromisa i razumijevanja jedno za drugo, kako bi mogli funkcionirati skupa.

Ulazak u brak ne mora nužno značit veliku promjenu u načinu življenja. Pitanje je samo koliko su se partneri upoznali i međusobno prihvatili prije nego su počeli živjeti skupa. U braku bi se problemi i prednosti trebale međusobno kompenzirati.

Moglo bi se reći da je upravo poštovanje ono što čini bitnu osnovu za sve ljudske odnose. Tu se pritom ne misli na pristojnost i respekt prema autoritetima, čemu su nas učili dok smo bili mali. Tu je riječ o prihvaćanju čovjeka i postavljanje prema njemu kao prema visoko vrijednom biću, jednako vrijednim kao što smo mi sami. Međutim, nedostatak takvog poštovanja najčešći je uzrok problema među ljudima, pa tako i u braku.

Kako pokazati poštovanje prema drugoj osobi? Vrlo jednostavno, a to znači: ne upadati joj u riječ, ne govoriti joj stalno što da čini, već ju pustiti da sama razmisli o svojim postupcima. Poštovati drugu osobu ne znači šutjeti i klimati glavom, već treba slobodno reći ono što se misli, te naglasiti "ja mislim" i drugoj osobi ostaviti prostora da se složi ili ne.

Osim poštovanja, evo nekoliko bitnih stvari koje čine dobar brak:

tolerantnost - vrlo je slična poštovanju i znači međusobno razumijevanje
međusobno pomaganje
realizacija zamisli, želja i obećanja
kreativnost - obogaćivanje novim idejama, promjenama i prijedlozima kako bi se izbjegla jednoličnost
vjernost i lojalnost
međusobno razumijevanje
pravednost - znači da se brak ne održava na račun jednog partnera, a u korist drugoga

Ukoliko se potrudimo postupati prema gore navedenim stvarima, imamo veću šansu ostvariti sretnu i uspješnu vezu, odnosno brak.

Izvor: frendice.hr