ZBOG ČEGA PUCAJU BRAKOVI U MOSTARU Prevara, ljubomora, nasilje, ovisnosti

Razvod
Dreamstime

Centar za socijalni rad Grada Mostara u 2023. godini obavio je nešto manje postupaka posredovanja prije razvoda braka nego godinu ranije. Naime, kako su za Hercegovina.info rekli iz navedenog Centra, u protekloj godini obavili su ih 59.

"Uvidom u bazu podataka Ustanove Centar za socijalni rad Grada Mostara u 2023. godini obavljeno je 59 postupaka posredovanja prije razvoda braka. U odnosu na proteklu godinu taj broj je za šest posredovanja manji, ali ne odstupa u odnosu na prosjek obavljenih postupaka posredovanja unatrag par godina. U 2023. godini devet parova je odustalo od zahtjeva, a tijekom postupka  posredovanja sporazum je postiglo 38 parova", kažu nam.

Kada je riječ o uzrocima razvoda, oni su razni. Bračni partneri svoju ljubav raskidaju zbog bračne prevare, ljubomore, ovisnosti.

"Uzroci koje partneri u zahtjevima za posredovanje prije razvoda braka navode u 2023. godinu su: neslaganje naravi, preljub, fizičko ili psihičko nasilje, ovisnosti o alkoholu, narkoticima, kockanju, trajno narušeni odnosi. Također, kao uzroci se navode i ljubomora, financijski problemi, odvojen život, manjak komunikacije, nepoštivanje i drugo", ističu.

Godine nisu važne u ljubavi, ali ni kod razvoda. No, ipak postoji dobna skupina koja se češće razvodi.

"Prosječna dob žena u postupcima posredovanja prije razvoda braka je oko 36 godina, a muškaraca oko 40 godina. Je li ova dob supružnika podložnija razvodima to ne znamo, ali smatramo kada su problemi prisutni u braku godine i ne igraju veliku ulogu u kontekstu podložnosti", rekli su za Hercegovina.info iz Centra za socijalni rad Grada Mostara.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji u prošloj godini je sklopljeno ukupno 960 brakova, dok je zabilježen 81 razvod.

Što se pak tiče cijele Federacije Bosne i Hercegovine u brak je stupilo 10.639 parova, a ukupno se razvelo njih 1447.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.