Što napraviti ako vas zaštitar pokuša otjerati s plaže?

čiovo, plaža, ljepotice, plaža na obali, zaštitar, Makarska, makarska rivijera
Morate li se maknuti ili mu možete mirne duše reći da gleda svoja posla inače ćete pozvati policiju? Odgovor donosi Index.hrkoji objašnjava razliku između konecesije i koncesijskog odobrenja. Pa evo što navode.

Da bi netko uopće pokušao polagati ikakvo pravo na plažu ili komad plaže na kojoj ste se vi naumili okupati, mora dobiti koncesijsko odobrenje, a to je akt na temelju kojeg se fizičkim i pravnim osobama daje na korištenje pomorsko dobro za obavljanje djelatnosti koje ne isključuju niti ograničavaju opću upotrebu pomorskog dobra.

Kad netko ima koncesijsko odobrenje, koje se izdaje na rok do najviše pet godina, smije koristiti komad plaže na koju ste odlučili razgrnuti svoj ručnik - postaviti svoj štand, poslagati ležaljke ili pokušati zaraditi na bilo koji sličan način. I tu prestaju njegove ovlasti, što znači da vas ne smije otjerati niti vam ograničiti prostor za razgrtanje ručnika.

Na takvom komadu obale smijete razgrnuti ručnik, ležati gdje želite i reći zaštitaru da vam se makne s očiju.

Da ne bude zabune, evo tko vas sve ne smije otjerati: osobe koji se bave prijevozom putnika, iznajmljivanjem plovila, skutera , banana i sličnih sredstava za vuču, iznajmljivanjem skija, padobrana ili jedrilica, minipodmornica i tako dalje. Ni oni koji drže aquaparkove, bungee jumping i slične oblike razonode ili drže škole jedrenja, plivanja, ronjenja i tako dalje. Također ni oni koji drže štandove, kioske, škrinje, prikolice i montažne objekte do 12 kvadrata.

Koncesija je, međutim, nešto sasvim drugo i ona, kako kaže zakon, djelomično ili potpuno isključuje iz opće upotrebe komad plaže na koju ste poželjeli razgrnuti ručnik.

Onaj koji ima koncesiju na plažu, može oko nje staviti ogradu, staviti znak da je zabranjeno kupanje i poslati zaštitara na vas, a vi mu, doduše, smijete reći da vam se makne s očiju, ali ćete za to snositi posljedice.

Bitna razlika se pravi između ograničavajuće i isključujuće koncesije.

Slikovito prikazano, ako netko ima koncesiju na marinu za jahte, kao što je ACI marina u Splitu, vi se teoretski, ako tako poželite, možete okupati u njoj, prošetati se i biti tamo cijeli dan, ali u jednom trenutku, recimo u 10 sati navečer, kad zaštitar odluči zatvoriti marinu za vanjski svijet koji nije platio ili zaslužio boravak u njoj, vi ste dužni napustiti je. To je ograničavajuća koncesija.

S druge strane, isključujuća koncesija potpuno zabranjuje prilazak komadu plaže ili obale na kojem ste namjerili razgrnuti ručnik. Primjer za isključujuću koncesiju je, recimo, brodogradilište. Njemu nemate pristup i iz njega vas u svakom trenutku može izbaciti zaštitar.

Ako ste u dvojbi, u svakom trenutku se možete obratiti lučkoj kapetaniji jer policija ne zna tko ima koju koncesiju.