HRVATSKO "PRAVOSUĐE" Pretukli zaštitara na smrt i dobili manje od 4 godine zatvora

presuda,zaštitar,tučnjava,smrt
CROPIX

Donesena je nepravomoćna presuda na suđenju protiv Arijana Baftija (23) i Martina Perhota (24) koji su bili optuženi da su početkom rujna 2022. na smrt pretukli zaštitara automat kluba u Trnju Hrvoja Zanatića (40).

Bafti i Perhot danas su nepravomoćnmo osuđeni nakon samo jedne održane rasprave na zatvorske kazne od 3 godine i 10 mjeseci, te 3 godine i šest mjeseci zatvora zbog nanošenja teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom zaštitaru Hrvoju Zanatiću.

Naime, i Bafti i Perhot su na današnjoj raspravi ujutro priznali sve što im je optužnica stavljala na teret i izrazili žaljenje i kajanje nakon čega je sud odluičio da im se odmah može izreći presuda.

Tajkođer, obojici je ukinut istržni zatvor u kojem su bili od uhićenja u rujnu 2022. a vrijeme provedeno u istražnom zatvoru će im se uračunati u dosuđene kazne.

Iako su okrivljenici nakon događaja bili osumnjičeni za ubojstvo zaštitara, tijekom istrage, točnije nakon provedenog medicinskog vještačenja, utvrđeno je kako ozljede koje su zadali zaštitaru nisu izravno dovele do njegove smrti te su Bafti i Perhot na kraju optuženi za djelo nanošenje teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom, a ne za ubojstvo. Sutkinja Daniela Kustec je u obrazloženju visine kazne rekla da je Vijeće u obzir uzelo kao olakotnu okolnost njihovu mladu dob, prznanje i izraženo kajanje i da se radilo o olakotnim okolnostima, ali ne o takvima koje bi bile posebite te bi dovele do ublažavanja kazne ispod zakonskog minimuma, koji je za ovo djelo od 3 do 15 godina zatvora.

Podsjetimo, oni su 3. rujna 2022. u 4,30 sati, u automat klubu u Lastovskoj ulici u zagrebačkom Trnju, postupali s nakanom da nanesu teške tjelesne ozljede Zanatiću koji je radio kao zaštitar u klubu.

Nakon što se Arijan Bafti neprimjereno ponašao u klubu, na što je reagirao Zanatić kako bi ga udaljio iz kluba, Martin P. je odgurnuo zaštitara uslijed čega je on udario leđima u automat za igre, a potom su obojica nasrnuli na njega udarajući ga nogama i rukama po glavi i tijelu.

Zaštitar je, uslijed velikog broja udaraca, zadobio višestruke teške ozljede glave i tijela zbog čega je, unatoč pruženoj hitnoj medicinskoj pomoći, dva sata nakon napada, preminuo u bolnici.