Njemačka u ovom trenutku nije najbolji odabir države za posao

putovanje

Oko 720 ispitanika koje je anketirao Institut za razvoj mladih "Kult" istaknulo je kako je najveći razlog njihova odlaska činjenica da ne vide kako će u njihovoj zemlji uskoro biti bolje, odnosno da ne vide vlastitu bolju budućnost, a kao razloge navode i nezadovoljstvo prouzročeno političkom situacijom, prisutnost korupcije, nezaposlenost, preveliku zastupljenosti nacionalnih, vjerskih i ratnih pitanja te nezadovoljstvo poslom i primanjima. Prema rezultatima ankete, najviše mladih odselilo se u Njemačku, a zatim slijede Austrija, Švedska, Slovenija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska, Francuska, Španjolska, Nizozemska, Češka...

Više od 50% mladih u druge zemlje odlazi samostalno, više od 30% uz pomoć rodbine i prijatelja, dok ih manje od 10% za odlazak koristi usluge agencija za posredovanje u zapošljavanju. U zemljama u koje odlaze mladi, prema podacima ankete, očekuju bolji obrazovni i zdravstveni sustav, bolje životno okruženje, veću mogućnost zaposlenja i bolju sigurnosnu situaciju. Ivan Ramić, novinar ABCportala i analitičar, posljednjih godina dosta prati situaciju s odlascima u inozemstvo. Što se tiče ovog istraživanja, smatra kako Njemačka u ovom trenutku nije najbolji odabir države za posao. Ipak, naši ljudi su tradicionalno vezani baš uz tu zemlju. Oni koji tek odlaze svakako razmišljaju da je veliki broj "naših" koji su već tamo pa se na njih može računati u slučaju bilo kakve potrebe - govori za Večernji list Ramić.

Također, brojne su gastarbajterske priče posljednjih mjeseci o prijevarama, manjim plaćama nego što se očekivalo, šokovima zbog terorističkih aktivnosti i slično. Ramić ističe kako je puno onih koji nemaju potrebne kvalifikacije pa rade teže poslove. Oni koji ne znaju jezik teško mogu naći dobar posao. - Život gastarbajtera je uvijek bio skup i težak, režije su previsoke i mnogi su razočarani, ali ipak se nadaju boljem - zaključio je za Večernjak Ramić.