Kako je poznati splitski redar, osnivač popularnih Mladicha, postao svjetski putnik: Juka se sprema na putovaje života!

Jurica Galić Juka, putnik
...živio bi mirnim životom i radio u struci, tj. kao poštar. Ali, ne lezi vraže, Jurica je rano dobio nadimak Juka i izrastao dovoljno velik da može raditi, ne samo kao poštar, nego i redar u noćnom klubu, što je i dan-danas.

No, ni to mu nije bilo dovoljno, pa je napravio još jedan zaokret od konvencionalne životne putanje "posao-kredit-stan", i osnovao udrugu "The Mladichi", koja ne promovira samo ljubav prema voljenom klubu nego i avanturizam, putovanja, ekologiju, fotografiju... Te, k tomu, tretira društvene fenomene iz pera samog Galića zvanog Juka.

Jer, u trenutku kad je Juka u sebi otkrio tri strasti: putovanja, pisanje i fotografiranje, sve je otišlo dovraga. Dobro, barem mirni posao kvartovskog poštara. Umjesto da nosi torbu s uplatnicama i predmete naručene dostavom, Juka je na leđa stavio ruksak, uz bok fotoaparat i vlastitim sredstvima krenuo u daleki svijet...

Zahvaljujući tom njegovom životnom zaokretu, pak, saznali smo štošta o zakutcima svijeta, počevši od zabiti bliskog nam Balkana pa sve do Indokine. Juka je tako postao naš "National Geographic" iz susjedstva, "Google" kojega možemo sresti na kavi i upitati pošto je verdura u Vijetnamu, štoviše, razgledati prekrasne fotografije koje je usput neumorno "okidao".

Tako je protagonist ove priče, nakon bezbroj održanih predavanja i tribina, zasluženo dobio još jedan važni literarni angažman. Osim na blogu "Mladichi", Galića se, naime, može čitati i u časopisu Meridijani, mjesečniku za prosvjetnu populaciju, preporučenom štivu u školama od Ministarstva kulture.

Preko polarnih predjela kao do Pujanki

No, ni to nije jedina novina u društvenoj kronici neumornog Juke. On se već priprema za najzahtjevniju ekspediciju: namjerava se, naime, iz rodnog Splita otisnuti na najudaljeniju točku zemaljske kugle!

- Riječ je o četrdesetodnevnom putovanju na Uskršnji otok, koji je iz našeg kuta udaljeniji od svih drugih destinacija na planetu. Pričamo o skoro pedeset tisuća (!) kilometara puta; ilustracije radi, do Kine treba prevaliti oko trinaest tisuća - Juka će zaneseno, dok mi tražimo više.

- Posjetit ću Peru, Boliviju, Čile i Argentinu, te Uskršnji otok, otići ću do Patagonije, obići pustinju Atacama, La Paz i "Cestu smrti", kao i mitski Machu Picchu. Ići ću sam, prijeći i polarne i pustinjske predjele - jednostavno govori, Juka kao da namjerava skoknuti na Pujanke.

Jer, već prekaljeni avanturist i putopisac, zna što ga čeka. Ipak, nije stvar shvatio olako.

- S obzirom da me čekaju velike temperaturne oscilacije i iznimni tjelesni napori, već sad pojačano treniram i držim se posebnoga prehrambenog režima. Noću, pak, dok redarim nema puno posla, te preko aplikacija učim španjolski. Nekad i danju, kad završim s poslom tehničara za alarm u zaštitarskoj tvrtki gdje sam također "na službi". Ozbiljno se pripremam. Ako sve bude u redu, i iz ove će avanture proizići dokumentarac, putopis, bogata fotogalerija i niz tribina po Hrvatskoj - najavio je Jurica Galić Juka, nesuđeni poštar iz Splita.

Slobodna Dalmacija