'ZEMLJA SPALJENIH LICA' Jurica Galić Juka ponovno u Hercegovini

Jurica Galić Juka
Jurica Galić Juka

Hrvatsko planinarsko društvo Brotnjo vas poziva na putopisno predavanje našeg poznatog novinara, fotografa i putopisca Jurice Juke Galića pod naslovom "Zemlja spaljenih lica" (Etiopija). Predavanje će se održati u nedjelju, 11. veljače u 19:30 h u dvorani Sveučilišta Hercegovina na adresi ulica Kraljice Mira 3A u Bijakovićima- Međugorje.

Etiopija je najpotpunije i najopsežnije putovanje autora u njegovih 15 godina rada. Posjetio je ovu zemlju dva puta: u rujnu 2022. i u rujnu 2023. U 32 dana je prevalio 4.938 terenskih kilometara i dokumentirao 54 lokaliteta, atrakcija i događaja. Budući da je u rujnu 2022. bjesnio rat u sjevernoj etiopskoj pokrajini Tigraj, autor je tada obišao istok, zapad i jug te zemlje. Svjedočio je ratnim strahotama, ali i najljepšim nacionalnim parkovima poput Awasa, Maga i jezera Chamo, koje je dom divovskim krokodilima i nilskim konjima. Divio se vodopadu Tis Isat i kupao na izvoru Plavog Nila u jezeru Tana. Obišao je svih 11 monolitnih crkvi Lalibele gdje je dočekao i najveći etiopski kršćanski blagdan Meskel. Dokumentirao je "etiopski Camelot" Gondar na sjeveru, etničke skupine u Dolini Omo na jugu i hranio hijene u Hararu na istoku.

Kada je završio rat u Tigraju, zapucalo se u regiji Amhara. Avionom je preletio novo ratno  područje i bio prvi putnik izvan Etiopije koji je posjetio Tigraj nakon tri godine od početka rata. Tamo je obišao slavne aksumske obeliske, kapelu Kovčega saveza i bio jedan od rijetkih ljudi na svijetu koji se popeo na planine do starokršćanskih crkvi Debre Damo i Abuna Yemaha Guh. Kao šlag na kraju, obišao je najnegostoljubivije područje na planeti Zemlji - Danakil depresiju gdje je dokumentirao slano jezero Assal, te aktivne vulkane Erta Ale i Dallol. Uživajte u najboljem putopisu Jurice Galića Juke.

Sadržaj se učitava...

Jurica Galić Juka hrvatski je putopisac, profesionalni fotograf i svjetski putnik iz Splita. Stalni je suradnik nacionalnog časopisa "Meridijani", a radove su mu prenosili brojni putopisni magazini, pa čak i slavni „National Geographic“. U fotografiji je osvojio pedesetak svjetskih i nacionalnih nagrada, a na izložbama je samostalno izlagao 13 puta. Za svoja putovanja kaže da su mu poslanje a ne puko prevaljivanje kilometara. Njegova specijalnost je putopisna i dokumentarna fotografija, a omiljene teme su mu portreti, etnologija i ostaci drevnih civilizacija.

Jurica Galić Juka