Evo zašto se u moru ne biste trebali samo brčkati

plaza Banje
Ono aktivira sve glavne grupe mišića, uključujući ramena, leđa, trbuh, noge, bokove i stražnjicu.

Ljeto je doba koje odmah povezujemo s omiljenim kupanjem u moru, bazenima, jezerima ili rijekama.

I mnogi sretnici koji uhvate pokoji dan da umoče noge negdje i malo se rashlade, ostanu na tome.

Plivanje je korisno za svakoga

Plivanje je jako korisno te se preporučuje svima koji imaju priliku uživati u kupanju da se malo i pokrenu, odnosno, zaplivaju. Poznato je koliko ono koristi u rehabilitaciji bolesnika poslije neke traume ili operacijskog zahvata. Plivanje u svakom slučaju koristi i zdravim osobama, jer zahvaljujući pokretima prilikom plivanja, krv brže cirkulira, mišići dobivaju dovoljno kisika i izlučuju sav ugljični dioksid. Plivanje je aerobni sport za cijelo tijelo, koji zateže i jača muskulaturu, poboljšava fleksibilnost, potiče cirkulaciju, sagorijeva kalorije i oblikuje tijelo. Ono aktivira sve glavne grupe mišića, uključujući ramena, leđa, trbuh, noge, bokove i stražnjicu.

I poslije 40. godine

Za osobu koja počne plivati tek poslije 40., ta aktivnost ne zahtijeva velik napor ako mu se posvećuje s osjećajem mjere. Zabrana gotovo da nema.
Rizici

Budite oprezni i slijedite upute za sigurnost tijekom kupanja i plivanja. Osobe koje uživaju u zatvorenim bazenima s toplom vodom obično imaju problema s gornjim dišnim putevima, što je posljedica razlika u temperaturi i vlazi zraka u takvim zatvorenim objektima, a ponekad i klora koji izaziva smetnje kod osoba osjetljivih na upale očnog tkiva - konjuktivitis.

vecernji.hr