FOTO  SASTANAK NIJE URODIO PLODOM Roditelji bi mogli na ulicu, ministar Hadžović se nije pojavio

Udruga roditelja Naša djeca 2014. sastanak
hercegovina.info

Sastanak o jasnijem definiranju mjera za početak školske 2020./2021. godine, kojeg je u srijedu u Mostaru organizirala Udruga roditelja "Naša djeca 2014." nije urodio plodom, a na sastanak nije došao ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a Rašid Hadžović.

Sastanku su se odazvali direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a  i član Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a Nermin Avdić, predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a Slavko Lauš te ravnatelj Zavoda za školstvo Mostar Željko Ćorić.

Naime, Udruga roditelja uputila je šest zahtjeva među kojima je i zahtjev da se u slučaju zaraze koronavirusom jednog djeteta ne šalje cijeli razred u izolaciju, već samo pozitivno dijete. No taj zahtjev, kako je istaknuo Avdić, ne može se ispuniti.

- To se definitivno ne može jer bi u tome slučaju jedno dijete koje je pozitivno prenijelo drugom djetetu i na taj način bi se sva djeca inficirala i oboljela u tom razredu – kazao je Avdić. Smatra kako je najbolje rješenje 2 tjedna izolacije i onda tu grupu nakon dva tjedna kao potpuno zdravu vratiti dalje na nastavu.

Avdić je naveo kako se epidemiološka situacija iz dana u dan pogoršava te da je glavni krivac za to nepoštivanje mjera.

Po njegovim riječima, problem je što djeca ne poštuju neke druge mjere kao što je prijevoz autobusom do škola, koji nije adekvatno organiziran.

 Avdić je istaknuo kako je dosta roditelja neodgovorno, te da se ne ponaša adekvatno i ne pridržava mjera. Ponovio je kako se mjere koje su preporučene ne provode.

Istaknuo je kako su veliki problem svadbeni saloni, kao i nepridržavanje mjera na radnom mjestu, distanca, kafići i noćni barovi koji rade. Avdić navodi kako nije vidio da policija zatvara kafiće i noćne barove kao što se to radi u Sarajevu.

Članica Udruge roditelja "Naša djeca 2014." i liječnica Borislava Šarić kazala je kako sastanak nije urodio plodom.

- Naš prvi zahtjev vezan za samoizolaciju nije usvojen. Ustvari, tijekom ovog sastanka smo shvatili ono što smo znali i prije a to je da se odgovornost prebacuje s jednih na druge. Razočarani smo što se ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a nije pojavio na sastanku, a ministar je jedan od ključnih momenata u ovom svemu – istaknula je Šarić.

Navela je kako se u petak sastaju krizni stožeri te da su rekli da će porazgovarati o tim stvarima koje su sada čuli.

- Mi kao Udruga roditelja ćemo se konzultirati o tome hoćemo li čekati taj petak da vidimo njihova rješenja ili ćemo ići u krajnjem slučaju na ulicu – istaknula je Šarić.

Poručila je da "kao roditelji trebamo stati uz svoju djecu jer na ovakav način nećemo dobiti kvalitetno obrazovanje, nećemo dobiti ništa".

- Na uštrb djece mi štitimo sebe. Budimo realni, mali broj djece oboli, više se brinemo za sebe, za svoje starije i to je normalno ali treba naći neki kompromis. A kompromis je ustvari suživot sa ovim virusom, nema drugog – kazala je Šarić.

Predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a Slavko Lauš mišljenja je da se ne mogu primjenjivati iste mjere i za osnovnu i za srednju školu.

Ima dosta nelogičnosti, navodi Lauš  a kao primjer ističe kako djeca ulaze u školu s maskama, a prije toga su se vozili u autobusu u kojem je 30 učenika bez maske. Pita se imaju li ovakve mjere smisla.

Iz Udruge roditelja "Naša djeca 2014." navode kako su danas tijekom sastanka saznali da Krizni stožer nije izdao naredbe već preporuke Ministarstvu obrazovanja, a dao mu je i određenu slobodu da ove preporuke prilagodi datim okolnostima u školama.  Iz Udruge su naveli kako će se obratiti ombudsmanu za ljudska prava budući da Ministarstvo obrazovanja konstantno ignorira njihove upite.