FOTO  Velika Gospa u Međugorju

Vjernici u Međugorju
Hercegovina.info

Katolici u BiH, ali i diljem svijeta, danas, 15. kolovoza, slave blagdan Velike Gospe, blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije, Isusove majke, na nebo.

Pandemija koronavirusa je utjecala na mnoge stvari, pa tako i na ovaj blagdan i posjetu vjernika Međugorju, kojih je manje nego dosadašnjih godina.

Osim vjernika na ulicama Međugorja i u okolini crkve, naš fotoreporter bilježi i trkački pohod jednog Mostarca. Riječ je o Džemalu Kasumoviću koji je jutros iz Mostara krenuo prema Međugorju, te je na taj način čestitao katolicima ovaj veliki blagdan. Kasumovića mnogi poznaju po različitim djelima koje je uradio za dobrobit zajednice kako u Mostaru, tako i u drugim sredinama.

Posebno svečano blagdan Velike Gospe se proslavlja u svetištima: Gospe Olovske u Olovu, Gospe od Kondžila u Komušini, Kraljice mira u Međugorju i Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu…

Prema katoličkoj teologiji, Marija je uznesena na nebo dušom i tijelom. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je papa Pio XII. 1. studenog 1950., a tome prethodi duga tradicija stara gotovo kao i samo kršćanstvo.