Papin prvi Angelus

 Papa Franjo služio je misu za nekoliko stotina ljudi u crkvi svete Ane, smještene tik izvan vatikanskih zidina, koja se koristi kao župna crkva za zaposlenike Vatikana. Prije nego li je ušao u malenu crkvu, Franjo se zaustavio kako bi pozdravio dobronamjernike koji su ga pričekali i dozivali. Pozdravio se i porazgovarao s mnogima od njih prije nego što je pokazao na svoj plastični crni sat i rekao: Blizu je deset. Moram unutra na misu, čekaju me. Homiliju je izrekao na talijanskom i posvetio je priči iz Evanđelja o gomili koja je htjela kamenovati ženu zbog preljuba. Isus im je rekao: 'Tko je od vas bez grijeha, neka prvi baci kamen', a potom ženi poručio: 'Idi, i ne griješi više'.

Papin prvi Angelus

Papa Franjo održao je svoj prvi Angelus a na Trgu svetog Petra gdje bilo je 150.000 ljudi. Srdačno pozdravljam sve hodočasnike i zahvaljujem na dobrodošlici, rekao je Papa, uz ovacije mnoštva. Ponovio je poruku koju izrekao ranije u nedjelju na misi u crkvi svete Ane kako je potrebno opraštati. Rekao je i da je ime Franjo izabrao u čast Franje Asiškog jer, između ostaloga, osnažuje njegovu duhovnu vezu sa zemljom iz koje potječe njegova obitelj. Još jednom vas molim, molite za mene, rekao je Papa na kraju Angelusa i poručio da svima želi ugodan nedjeljni ručak.

U utorak će papa Franjo u bazilici sv. Petra predvoditi misu ustoličenja, uz nazočnost mnogih okrunjenih glava te šefova država i vlada. Predviđa se dolazak oko milijun ljudi. Na misi će biti i predsjednik Republike Ivo Josipović. U subotu će Papa otputovati u Castel Gandolfo, papinsku ljetnu rezidenciju pokraj Rima i ondje se sastati sa svojim prethodnikom papom u miru Benediktom XVI. Papa Franjo jučer je u audijenciju primio mnogobrojne novinare. Objasnio im je kako je izabrao ime pod kojim će voditi Rimokatoličku crkvu, rekavši da po uzoru na Franju Asiškog želi siromašnu Crkvu, za siromašne.

izvor: hrt.hr