IDE JOŠ DO SJEVERNOG POLA Papa rekao da se osjeća kao starosjedilac u Kanadi, ispričao se za zločine

papa Franjo Kanada
IKA

Papa Franjo rekao je u petak da se osjeća dijelom obitelji kanadskih starosjedilaca, nakon pet dana provedenih u Kanadi, gdje je doputovao kako bi zatražio oprost za višedesetljetno zlostavljanje domorodačke djece.

"Došao sam u pokorničkom duhu da vam izrazim bol koju kao Crkva nosimo u svojim srcima zbog štete koju su vam nanijeli mnogi katolici podupirući nasilničku i nepravednu politiku prema vama“, rekao je 85-godišnji poglavar Katoličke crkve u Qebecu, na kraju svog posjeta.

"Došao sam u Kanadu kao prijatelj, da se susretnem s vama, da vidim, čujem i shvatim kako živi autohtoni narod ove zemlje", rekao je Sveti Otac koji svojim posjetom želi promicati pomirbu kanadskih starosjedilaca i onih koji su poslije došli kao kolonizatori.

"Usudio bih se reći, ako mi dopustite, da se sada, u nekom smislu, i sam osjećam dijelom vaše obitelji i time sam počašćen", rekao je.

Prije odlaska u petak papa Franjo se trebao sastati s predstavnicima Inuita na krajnjem sjeveru zemlje, tek nekoliko kilometara od Sjevernog pola. U subotu se treba vratiti u Rim.

Papa je već zatražio oprost za ulogu Crkve u zlostavljanju djece u katoličkim internatima u prigodi posjeta predstavnika kanadskih plemena Prvih Naroda, Metisa i Inuita, Vatikanu krajem ožujka, piše Hina.

I tijekom posjeta Kanadi opetovao je ispriku u nekoliko prigoda. "Velika prostranstva ove zemlje potiču nas na promišljanje o dugom putu iscjeljenja i pomirbe koji zajedno moramo proći", poručio je u petak.

Papine riječi neki su dočekali s odobravanjem, a neki su pozvali Svetu Stolicu da otvori arhive o sustavu katoličkih internata.

Otkriće stotina neoznačenih dječjih grobova pokraj internata u svibnju prošle godine potaknuo je skandal u svjetskoj javnosti, premda se o nestanku domorodačke djece u Kanadi raspravljalo već godinama.