Papa: Svetište je povlašteno mjesto za susret s Gospodinom, to je kuća praštanja

Međugorje, vjera, Bog, crkva, vjernici, Papa, obraćenje, križevac, Sveta misa, Međugorje, velika subota, Uskrs, vjernici, religija, misa, religija, Sveta misa, Papa, Papa Franjo I., evanđelje, svetište, katica kiš, vjera, nevjera
Potrebno je strpljenje, evanđelja nam govore o Isusu koji je uvijek srdačan prema onima koji Mu pristupaju, posebice prema bolesnima, grješnicima, marginaliziranima, kazao je Papa.

Neka posebice tijekom ovoga Jubileja milosrđa svaki hodočasnik bude radostan zbog toga što se osjeća prihvaćenim i voljenim od Crkve, rekao je papa Franjo primivši u audijenciju sudionike Jubileja djelatnika za organizaciju hodočašća i rektora svetišta.

Papa je istaknuo da je prihvat uistinu odlučujući za evangelizaciju te ponovno potaknuo svećenike da budu milosrdni s onima koji pristupe sakramentu ispovijedi.

- Hodočašćenje u svetišta jedno je od najrječitijih izraza vjere Božjega naroda - kazao je Sveti Otac ističući koliko cijeni pučku religioznost.

Njegova ljubav prema pučkoj pobožnosti dolazi iz daleka, još iz godina provedenih u Argentini, a znakoviti je izraz pronašla u Dokumentu iz Aparecide. Papa ju je nazvao pravim oblikom evangelizacije i uvijek ju valja promicati i vrjednovati, ne umanjujući njezinu važnost.

- U svetištima naš narod živi svoju duboku duhovnost, pobožnost koja je stoljećima oblikovala vjeru jednostavnim, ali vrlo značajnim pobožnostima. Bilo bi pogrješno smatrati da tko ide na hodočašće živi duhovnost mnoštva, a ne svoju osobnu. Svaki hodočasnik nosi sa sobom svoj život, svoju vjeru, svjetla i sjene vlastitoga života - objasnio je Sveti Otac.

Istaknuo je kako svatko u svom srcu nosi neku posebnu želju i posebnu molitvu, kako je rekao tko uđe u svetište odmah osjeti kao da se nalazi u svom domu, prihvaćen, shvaćen i poduprt. Napomenuvši potom da je svetište stvarno povlašteno mjesto za susret s Gospodinom, na kojemu možemo rukom dotaknuti Njegovo milosrđe, i to posebice u ispovijedi, papa Franjo se zadržao na vrijednosti prihvata, koji je nazvao ''ključnom riječi''.

- Prihvat ima biti ljubazan, radostan, srdačan i strpljiv! Potrebno je strpljenje, evanđelja nam govore o Isusu koji je uvijek srdačan prema onima koji Mu pristupaju, posebice prema bolesnima, grješnicima, marginaliziranima. Prisjetimo se njegovih riječi: 'Tko vas prima, prima mene, a tko mene prima, prima Onoga koji je mene poslao' - kazao je Papa.

Napomenuo je Sveti Otac kako je Isus govorio o prihvatu, ali ga je prije svega prakticirao te istaknuo da je prihvat uistinu odlučujući za evangelizaciju.

- Katkada je dostatna jednostavno jedna riječ, osmjeh, kako bi se osoba osjetila prihvaćenom i dragom. Hodočasnik koji dolazi u svetište često je umoran, gladan, žedan. A takvo njegovo stanje često odražava i njegovo unutarnje stanje. Zbog toga je toj osobi potrebno da bude dobro prihvaćena i u materijalnom i u duhovnom smislu - objasnio je papa Franjo.

Dodao je kako je važno da hodočasnik, koji prelazi prag svetišta, osjeti da se prema njemu odnosi kao članu obitelji, a ne kao gostu, kako je rekao ima se osjetiti kao da je u svom domu, očekivan, voljen, i gledan očima milosrđa.

- To treba vrijediti za sve, pa tako i za ''znatiželjnoga turista" jer u svakoj osobi postoji srce koje traži Boga, iako katkada nije toga potpuno svjesna. Ako se hodočasnik osjeti shvaćen i voljen, kada se vrati kući nedostajat će mu to iskustvo, te će se tako htjeti vratiti, ali ponajviše, željet će nastaviti put vjere u svojem svakodnevnom životu - rekao je Sveti Otac.

Potom je istaknuo Papa kako je poseban pak prihvat onaj koji pružaju službenici Božjega oprosta te istaknuo da je svetište kuća praštanja, u kojoj se svatko susreće s nježnošću Oca koji je milosrdan prema svima, ne isključujući nikoga.

- Tko uđe u ispovjedaonicu, to čini zato što se kaje zbog svojega grijeha. Osjeća potrebu da pristupi ispovjedaonici.. Jasno osjeća da ga Bog ne osuđuje, nego ga prihvaća i grli, kao otac rasipnoga sina, kako bi mu vratio dostojanstvo sina (usp. Lk 15, 20-24) - rekao je Papa.

Naposljetku je dodao kako svećenici koji obavljaju službu u svetištima trebaju imati srce obuzeto milosrđem; njihovo ponašanje ima biti poput oca te je na kraju potaknuo sve da vjerom i radošću prožive ovaj Jubilej, proživimo ga kao jedinstveno veliko hodočašće .

laudato.hr