Papa Franjo najavio putovanja: 'Krećem putem Ivana Pavla II. i Benedikta XVI.'

Papa Franjo u nedjelju je u propovijedi na Cvjetnicu u Vatikanu najavio da namjerava sudjelovati na Svjetskom danu mladih u srpnju u Rio de Janeiru u Brazilu. "Dragi prijatelji i ja krećem s vama na put tragovima Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. Blizu smo slijedeće etape toga velikog hodočašća Isusova Križa", rekao je Papa mladim na Trgu svetog Petra.

Brazilska predsjednica Dilma Rousseff još je u srijedu najavila da joj je papa Franjo rekao da namjerava sudjelovati na Svjetskome danu mladih, ali da Vatikan nije potvrdio to putovanje. I papa Benedikt XVI. je prije odluke o odreknuću najavljivao sudjelovanje na Svjetskome danu mladih.

Papa Franjo se prije propovijedi provezao po Trgu svetog Petra u otvorenom automobilu. Procesija i misa na Cvjetnicu obilježavaju početak Svetog tjedna za kršćane, čime se podsjeća na ulazak Isusa u Jeruzalem, gdje ga je dočekalo razdragano mnoštvo s maslinovim grančicama.
Povijesni susret
Inače, papa Franjo je jučer bio o povijesnom posjetu papi u miru Benediktu XVI. Snimljeni su kako se srdačno pozdravljaju, razgovaraju i mole. Radi se o povijesnim snimkama dvaju papa.

Papa Franjo helikopterom je prevezen u ljetnu rezidenciju Castel Gandolfo kako bi se susreo s papom emeritusom Benediktom XVI. koji u ovom ljetnikovcu živi od prošlog mjeseca kada je postao prvi papa u posljednjih 600 godina koji je dao ostavku na mjesto poglavara katoličke Crkve.

Srdačan susret dvojice papa: 'Mi smo braća'

Susret dvojice papa bio je srdačan. Snimljeni su u razgovoru, ali i u molitvi. Dvojica papa pomolila su se u kapeli. Benedikt XVI. ponudio je Franji počasno mjesto. Međutim, novi je poglavar Katoličke crkve rekao da su braća i zatražio da zajedno kleknu na koljena u istoj klupi.
Nakon razgovora u knjižnici zajedno su ručali.