Papa Franjo imenovao novog apostolskog vizitatora za Međugorje

Papa Franjo imenovao novog apostolskog vizitatora za Međugorje
Screenshot/Youtube

Apostolska nuncijatura u Bosni i Hercegovini, 27. studenog 2021. priopćila je da je Sveti Otac Franjo imenovao nadbiskupa mons. Aldu Cavallia, dosadašnjeg apostolskog nuncija u Nizozemskoj, novim apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje, na neodređeno vrijeme i ad nutum Sanctae Sedis, a to je istog dana u podne objavio i Tiskovni ured Svete Stolice.

Mons. Aldo Cavalli je rođen u mjestu Lecco u Italiji, 18. listopada 1946. Dana 18. ožujka 1971. zaređen je za svećenika u Bergamu. Nakon studija na Papinskoj crkvenoj akademiji, obnašao je diplomatsku službu Svete Stolice od 1979. godine. Papa Ivan Pavao II., 2. srpnja 1996. imenovao je naslovnim nadbiskupom biskupije Vibo Valentia. Zaređen je za biskupa, 26. kolovoza 1997. u katedrali u Bergamu. Imenovan je apostolskim delegatom u Angoli i apostolskim nuncijem u u Sao Tomeu i Principu. Nakon što je delegatura u Angoli uzdignuta na rang apostolske nuncijature, mons. Cavalli u toj zemlji obavlja službu apostolskog nuncija. Dana 29. listopada 2007. papa Benedikt XVI. imenovao ga je apostolskim nuncijem u Kolumbiji, a 16. veljače 2013. Papa Benedikt XVI. imenovao ga je apostolskim nuncijem na Malti , a kasnije i apostolskim nuncijem u Libiji. Dana 21. ožujka 2015. papa Franjo imenovao ga je apostolskim nuncijem u Nizozemskoj, javila je Katolička tiskovna agencija.

Podsjetimo, bivši apostolski vizitator za Međugorje mons. Henryk Hoser preminuo je 13. kolovoza ove godine. Papa Franjo imenovao ga je 31. svibnja 2018. apostolskim vizitatorom za župu Međugorje, na neodređeno vrijeme i ad nutum Sanctae Sedis. Služba je koja je uslijedila nakon misije posebnoga izaslanika Svete Stolice za župu Međugorje, koja je bila povjerena nadbiskupu Hoseru od 11. veljače 2017. godine.