Molitvena večer "Noć svjedoka" upriličena u Sarajevu

Sarajevo, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, Vinko Puljić, Kardinal Vinko Puljić
Misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić, a potom je uslijedilo molitveno bdijenje.

Na početku mise kardinal je pozdravio nazočne, a posebice organizatore molitvene večeri Noć bdijenja želeći da po zagovoru Sv. Mateja, evanđeliste, koji je spremno krenuo slijediti Isusa, svi kršćani budu uvijek raspoložni učiniti isto.

U svojoj kratkoj i jezgrovitoj propovijedi vrhbosanski nadbiskup je progovorio o Sv. Mateju koji je bio carinik, što je bilo omrznuto zvanje, jer je skupljao poreze za rimske okupatore. "Čuli ste u evanđelju kako je Isus naišao i pozvao Mateja, koji je odmah sve ostavio i krenuo. Danas je čudno u materijaliziranom svijetu kako je Matej sve napustio i pošao za Njim", rekao je kard. Puljić ustvrdivši kako se Matej odmah odrekao "navezanosti na materijalni život".

"Ta dužnost koju je spremno preuzeo obilježit će njegov život. Pišući evanđelje htio je svojemu narodu pokazati da se ostvarilo staro proročanstvo", naglasio je kardinal i podsjetio kako je Sv. Matej život završio mučeničkom smrću, a njegove se relikvije čuvaju u jednoj crkvi u Italiji.

Nadbiskup Vinko je potom istaknuo kako bi evanđelist Matej mogao za kršćane biti svijetli primjer kako živjeti Božju riječ. "Po zagovoru Sv. Mateja, Bože, daj nam vjeru i nutarnju slobodu da čujemo tvoju riječ, ne samo ušima nego i srcem, kako bi po tvojoj živjeli te svjedočili život vječni i uskrsnuće mrtvih", završio je svoju propovijed vrhbosanski nadbiskup.

Poslije propovijedi upriličene su Litanije Presvetog Srca Isusova, a euharistiju je izravno prenosila Radio Marija BiH.

Nakon mise uslijedio je program meditativnog karaktera, usmjeren na molitvu za stradale, pjevanje prikladnih pjesama i slušanje važnih svjedočenja kršćana o stanju na prostorima gdje žive i iskustvima koja su proživjeli.

Na početku je nazočne pozdravio vlč. Jakov Kajinić, duhovnik u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu, naglasivši da se u mučenicima ogleda kršćanska vjera. "Naša molitva je križ protiv mržnje zla i zvjerstava. Jeste li čuli priču od kapljici vode koja je postala biser nakon što je uhvatila školjka? Kršćanski svjedoci također postaju biseri i svijetle te daju sjaj ovom svijetu koji je odavno izgubio kompas", rekao je vlč. Kajinić te potom otpjevao i odsvirao jednu prigodnu pjesmu.

Potom se nazočnima obratila koordinatorica molitvene večeri Noć svjedoka Sabrina Čović-Radojičić, utemeljiteljica međunarodne udruge Maranatha koja se zalaže za ekumenizam i međureligijski dijalog. Koordinatorica Sabrina je objasnila genezu i smisao organizacije AED (Pomoć crkvi u nevolji) koja pomaže kršćanima diljem svijeta. "Sretni smo što možemo u Sarajevu započeti Noć molitve za progonjene kršćane u svijetu", rekla je te je zahvalila nazočnima na dolasku.

Okupljenima se obratio i kardinal Puljić koji je izrazio radost što je katedrala domaćin molitve Noći svjedoka. Istaknuo je potrebu molitve za neprijatelje te ispričao nekoliko svjedočanstava jakosti molitve kada su ljudi u bezizlaznim situacijama uz pomoć molitve ostali živi. Naglasio je važnost molitve za one koji progone kršćane, a progonjenim kršćanima zaželio da im Bog da snage izdržati progone.

Potom je Josip Milanović, uposlenik Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., pročitao imena svećenika, časnih sestara te laika koji su ubijeni ili oteti diljem svijeta tijekom 2017.

Ravnatelj AED-a za Francusku Marc Fromager progovorio je o konkretnim primjerima progona kršćana diljem svijeta s posebnim osvrtom na Irak u vrijeme uspona Islamske države. Govorio je o patnji vjernika i svećenika u Meksiku, Kongu, Indiji te Kini.

Potom je vlč. Kirill Gorbunov iznio svoje svjedočanstvo o životu katolika u Rusiji. Rođen je u Moskvi, u bivšem Sovjetskom Savezu, 1973. u ateističkoj obitelji. Katoličkoj Crkvi se pridružio 1991., u 17. godini, nakon sudjelovanja na Svjetskom danu mladih u Czestohowi u Poljskoj. Radio je kao novinar i urednik u Ruskom katoličkom glasilu i radiju, a potom kao savjetnik u Centru za odvikavanje od droga. Nakon završetka studija na Katoličkom sjemeništu u Sankt-Peterburgu, zaređen je 2010. za svećenika. Od 2009. do 2017. radio je kao direktor za odnose s javnošću nadbiskupije Majke Božje u Moskvi. Od 2017. obavlja dužnost generalnog vikara biskupije. Svoju odlučnost i zalaganje iskazuje u teškim uvjetima u kojima se nalazi Katolička Crkva u Rusiji, a posebice je poznat po djelovanju na području ekumenizma.

Sestra Houda Fadoul se nazočnima se obratila i govorila o svom iskustvu u Siriji. Rođena je 1964. u Damasku. Na Sveučilištu u Damasku stekla je diplomu poljoprivrednog inženjera. Redovnički život započinje 1993. od 2002. do 2007. studirala je na papinskom sveučilištu Gregoriana. Na istom sveučilištu stekla je licenciju iz duhovnosti 2012. Obavlja dužnost poglavarice samostana Deir Mar Musa Al-Habashi u Siriji. Svoju je hrabrost i opredijeljenost za kršćanske vrijednosti pokazala posebice u teškim ratnim uvjetima, kada je pomagala svim ljudima, bez obzira na vjersku pripadnost. Aktivna je na području međureligijskog dijaloga.

Molitveno bdijenje je završeno obraćanjem kardinala Puljića koji je zahvalio Bogu za dar vjere i za sve svjedoke vjere koji su uprisutnjeni u sarajevskoj katedrali. "Ovo je i nama pomoglo da iziđemo iz svoga svijeta misleći da je on najteži. Čovek ima snage samo treba imati povjerenja u Bogu", rekao je kardinal te zahvalio Bogu na primjerima svjedočenja koji nas nadahnjuju.

Noć svjedoka u Kotoru slijedi 22. rujna u katedrali Sv. Tripuna gdje će misu u 18.00 predvoditi kotorski biskup mons. Ilija Janjić, a od 19.00 do 20.30 slijedi Molitveno bdijenje.

Noć svjedoka u Dubrovniku je 23. rujna u Crkvi Male braće gdje misno slavlje u 19.00 predslaviti dubrovački biskup Mate Uzinić, a od 20.00 do 21.30 slijedi Molitveno bdijenje.

Noć svjedoka u Međugorju bit će 24. rujna u crkvi Sv. Jakova gdje će misu u 18.00 predvoditi apostolski vizitator nadbiskup Henryk Hoser, a od 20.30 do 22.00 slijedi Molitveno bdijenje u dvorani Ivana Pavla II.

Noć svjedoka je događaj koji diljem svijeta već 10 godina poziva na molitvu za progonjene kršćane, odnosno one koji daju svoj život za Krista. Osim molitve cilj je podsjetiti na žrtve progona i ubijanja, odnosno mučenike čija se nova imena, nažalost, svake godine objavljuju u tzv. martirologiju, popisu ubijenih svećenika i vjernika-laika.

Ovaj program realizira se u suradnji s papinskom zakladom Pomoć Crkvi u nevolji koja već dugi niz godina pomaže brojne projekte Crkve u Bosni i Hercegovini.

Nažalost, veći dio Molitvene večeri Noć svjedoka nazočne je ometala glasna glazba iz obližnjeg sarajevskog kafića što je veliki problem već godinama za vjerničku zajednicu koja se okuplja u katedrali.

Ž. Ivković