Dođi kraljevstvo tvoje

Međugorje, hodočasnici, Dubrovnik, biskup Uzinić, religija, nezadovoljstvo, obijest, oholost srca,  Stvoritelj, molitva, vjera, Kristov križ, religija, psalam, vjera, religija, dar vjere, vjera, religija, Papa, fra Zvjezdan Linić, religija, čovjek i vjera, molitva, religija, krist kralj, priznaje Isusa Krista, evanđelje, milosrđe , religija, vjera, Sveto pismo, vjera, Radost Evanđelja, evanđelje, crkva, Papa, Sveti Otac, religija, korizma, duhovne vježbe, Isus, evanđelje, naviještanje evanđelja, religija, Blagoslov za Novu Godinu, vjerovati , religija, vjera, zaklinjanje, vjera, Riječ Božja, Božja Ljubav i Volja
I tako svaki mjesec, dio po dio, dok vam Očenaš ne postane neizmjerno blago

U nama je prisutna čežnja za vlašću. Mi to u razmišljanju vjernika povezujemo s iskonskom ohološću koja je usađena u ljudsko srce. Po pradavnom istočnom grijehu, čovjek je podlegao napasti po kojoj je mislio postati kao Bog. „Bit ćete kao bogovi", glasila je zmijina zamka prvim ljudima u Raju zemaljskom, kako nam to slikovito opisuje Biblija.

Pokušavam tu napast prereći nama pristupačnijim rječnikom. Čovjeku je šapnuto kako neće imati iznad sebe nekog većeg autoriteta i vlasti. Bit će sam sebi gospodarom. Moći će sam sebi određivati što je dobro, a što je zlo. Neće trebati nikome dugovati zahvalnost za svoj život. Neće trebati Boga iznad sebe. Sve je to skriveno u toj napasti kojom je đavao pokušao zavesti čovjeka da poželi biti ono što čovjek nije.

Napast je u biti apsurdna. Nema smisla niti je moguća. Ali čovjek je ograničeno biće. Ne vidi zamku. Sve mu je tako zamamno i poželjno. A ipak vodi propasti. Čovjek nije postao bogom, već se po grijehu neposlušnosti osjetio degradiran i u svojem ljudskom biću. Bio je gol, bez dostojanstva.

Kao da se ta priča ponavlja i danas. Nosimo u sebi težnju otimanja svakom autoritetu. Ne znamo u poniznosti srca prihvatiti Boga kao Oca i Stvoritelja svega, a to onda znači i kao Gospodara života i moralnoga reda. Pomišljamo da smijemo misliti svojom glavom, odlučivati prema svojim željama. Ni ne primjećujemo kako se u ograničenosti našega bića stvara na taj način velik prostor nereda i nasilja. U odnosu na moralni red jedino je za čovjeka ispravno i spasonosno ono što je Bog ugradio u njegovo biće, tj. onaj unutarnji osjećaj po kojem prepoznaje što je dobro, a što zlo. Na nama je da slijedimo to svjetlo i svima će biti dobro. U protivnom postoji opasnost da čovjek postane tiraninom svome bližnjemu.

U iskonskoj težnji da se jedni drugima nametnemo uvijek je spasonosno slijediti evanđeoske putove. Isus je u želji da spasi čovjeka ponudio put služenja. Sam je došao služiti i život svoj dati za braću. Svoje učenike zove na taj isti put. Njihovu želju za određenim priznanjima i prvim mjestima do kraja će suzbiti gestom pranja nogu.

I mi često molimo u svakodnevnoj molitvi molbu koja glasi: „Dođi kraljevstvo tvoje!" Ne znam koliko smo svjesni onoga što izgovaramo. Tražimo od Oca na nebesima da se na zemlji ostvari onaj poredak kakav je u Božjem planu i kako je to ostvario Isus svojim djelom i životom. To je izazov. To je prihvaćanje Božjeg reda i podlaganje njegovim zakonima i propisima. To je priznanje da je Bog jedini i vrhovni autoritet našeg života i ponašanja u tom životu. Time dajemo Bogu prostora u vlastitom srcu. To je prostor u kojem Bog želi osjetiti da je prihvaćen. Upravo to i molimo molbom za Božje kraljevstvo. To je svjesno podlaganje Božjoj vlasti, znajući prema objavi Isusa Krista da je to kraljevstvo istine i dobrote, pravde i svetosti, kraljevstvo mira i ljubavi. Molimo i danas svoj Očenaš. Molimo iskreno da se u srcima svih ljudi ostvari Božje kraljevstvo, jer će onda svima nama biti dobro.

fra Zvjezdan Linić