FRA VINKO SIČAJA Jedino razumno je slušati stručnjake i pridržavati se njihovih uputa

Svećenik
Ilustracija

Župnik fra Vinko Sičaja objavio je na Facebook stranici župe Svih svetih Livno savjete vjernicima vezane za novonastalu situaciju oko koronavirusa.

Njegov tekst, kojemu je naslov 'Možda Korona neće ni stići do nas, možda će uskoro, a možda je već tu! Kako se ponašati?' prenosimo u cijelosti:

"Živjeti u strahu i panici, nije dobro! Ne poduzeti ništa i ponašati se kao da se ništa ne događa, nije dobro. Jedino razumno je slušati stručnjake i pridržavati se njihovih uputa. To obvezuje i Crkvu koja u ovoj situaciji mora primijeniti upute medicine i vlasti. Te odluke se donose radi dobra svih nas, donose se iz vjere, a ne iz nevjere.

Krivo je isticati svoju čvrstu vjeru i pouzdanje u Boga, a istovremeno osuđivati medicinsko osoblje i vlasti, pa i hijerarhiju Crkve da nema vjere, jer popušta preporučujući da se ne koristi sveta voda na ulazu, pružanje mira i pričest na usta. Preko svega toga se može zaraziti, pa zato se i preporučuje. Kome smeta što se ne pruža mir, neka se izmiri sa svima. Tko se smatra nedostojnim primiti hostiju na ruku, treba znati da nikad nismo dostojni, Bog nas čini dostojnima. Oni koji govore da je ovo sve bezveze, najviše su nakupovali namirnica. Bolje je spriječiti nego liječiti.

Dakle, ne treba se ničega bojati, ali treba biti odgovoran i pridržavati se uputa sadašnjih i budućih. Predlažem da ova situacija izazove nutarnji poticaj za intenzivnije življenje korizme, za više posta i molitve, za obiteljske molitve, za čitanje Biblije, da se više bude zajedno u obitelji, da se više razgovara, da tako povučeni u svoje obitelji, poput Isusa u pustinji, očvrsnemo svoju vjeru, da mnogo toga u životu promijenimo i uskladimo s onim što vjerujemo.

Dakle, što god nas zadesi, trebamo iskoristiti za dobro, za obraćenje, za ispravne stavove, za živIjenje čestitog i poštenog života, uvijek u zahvalnosti Bogu za život i vjeru koje nam je darovao. Može li nas i ovo iščekivanje, a pogotovo ako se dogodi nešto loše, promijeniti i približiti slici Božjoj. Sve što činimo, to nam treba biti cilj, promijeniti stil razmišljanja i u stvarnosti više ići Božjim putem kako bi na našem licu bio odsjaj lica Božjega."