Biskup Komarica blagoslovio dom jedine katoličke obitelji u Bos. Petrovcu

Biskup Komarica blagoslovio dom jedine katoličke obitelji u Bos. Petrovcu
...i domaćeg drvarsko-petrovačkog župnika don Davor Klečine, posjetio je obitelj Jakova i Ankice Jungić, jedinu katoličku obitelj u Bos. Petrovcu, i tom prilikom blagoslovio njihov dom.

Nakon blagoslova biskup se sa svećenicima zadržao kod obitelji Jungić u toplom prijateljskom druženju. Jakov i Ankica nisu skrivali svoje emocije što su kao dragog gosta u svome domu mogli primiti biskupa Komaricu kojemu su ispripovjedali svoju životnu priču.

Ovaj simpatični i vitalni bračni par dvoje 78-godišnjaka ove godine slavi 55. obljetnicu braka u kojem su stekli dvoje djece, sina Velimira koji živi u američkoj Atlanti i kćer Vesnu koja živi u Parizu. Imaju petoro unučadi koji ih svake godine rado posjete u Bos. Petrovcu.

Ankica je rođena Bišćanka, iz sela Vrkašić, a Jakov je rođeni Petrovčanin, i od njega smo saznali da je kršten početkom 1941. u crkvici sv. Ane na Oštrelju, koja je nakon par mjeseci zapaljena po izbijanju 2. svjetskog rata.

Jakov je po zanimlanju bravar, a u životu se - kako sam veli za sebe - bavio svim i svačim: od automehaničara do pčelara. Pčelarstvom se i danas bavi, ima 70-ak košnica, i proizvodi kvalitetan med s cvjetnih livada Petrovačkog polja. Odličan je majstor za uvođenje centralnog grijanja, pa je tako i sinu i kćeri uveo grijanje u njihovim domovima u Atlanti i Parizu.

Jakov i Ankica ugledni su građani Bos. Petrovca, omiljeni i poštovani kod svojih sugrađana Bošnjaka i Srba, s kojima imaju odlične odnose. Čest im je kućni gost i načelnik općine Bos. Petrovac Zlatko Hujić.

U Bos. Petrovcu živi još 20-ak osoba katoličke vjeroispovijesti, uglavnom žena, koje su se udale u taj grad i žive u mješovitim brakovima sa svojim supružnicima.

Jakov i Ankica prenijeli su biskupu Komaricu želju mnogih svojih sugrađana, poglavito muslimana, da se u Bos. Petrovcu obnovi mala katolička crkva koja je do 1949. stajala u samom središtu grada, kada je srušena naredbom tadašnjih komunističkih vlasti. Budući da tu ideju podržava i sam načelnik Hujić, biskup Komarica je obećao da će sa svoje strane razvidjeti postoji li mogućnost da se ta plemenita inicijativa i realizira.