Biskup Komarica pozvao na rasvjetljivanje zločina u selu Briševu

biskup komarica, mons. dr. Franjo Komarica, Biskup Franjo Komarica, zločin u Trusini, zločin protiv čovječnosti

Molitvom, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća u četvrtak je u mjestu Briševu kod Prijedora obilježena 27 godišnjica masakra nad 67 hrvatskih civila koje su pobili pripadnici srpskih snaga, a banjolučki biskup Franjo Komarica pozvao je na prekid šutnje i rasvjetljivanje ovoga zločina u kojemu je u jednome danu ubijen najveći broj Hrvata u proteklom ratu.

Biskup banjolučki, mons. Komarica predvodio je svetu misu u obnovljenoj mjesnoj crkvi Svetog Petra i Pavla. U propovijedi je naglasio kako počinitelji ovoga zločina nisu privedeni licu pravde čak 27 godina nakon masakra u ovome selu nedaleko Ljubije u prijedorskoj općini.

Pozvao je nadležne da procesuiraju počinitelje i nalogodavce ovoga zločina, ali i da se prekine zavjet šutnje o ovim zlodjelima u kojima su stradale čitave obitelji.

Neposredno prije svete mise više izaslanstava je položilo vijence i zapalilo svijeće.

Postrojbe Vojske Republike Srpske VRS napale su iz topničkog oružja Briševo kod Prijedora u ranim satima 24. srpnja 1992., nakon čega su počeli pješački napad na selo. Dan kasnije pripadnici 5. Kozaračke brigade i 6. Krajiške brigade iz Sanskog Mosta osvojile su selo i počinili namjasovniji zločin nad Hrvatima u jednome danu u proteklom ratu.

U Briševu su ubijene kompletne obitelji Matanović, Atlija, Dimač, Barišić. Najmlađa žrtva bio je 14-godišnji Ervin Matanović, a najstarija 81-godišnji Stipo Dimač. Svjedoci događaja su izvješćivali o teškim zlostavljanjima i brutalnostima srpske vojske nad hrvatskim civilima.

Hina