REGIONALNA KONFERENCIJA "Kada počne rat, prva žrtva je istina"

rat, ukrajina, Rusija

Regionalna konferencija Mediacentra ima za cilj rasvjetljavanje nedovoljno istražene uloge novinara i novinskog materijala pred MKSJ

"U Sarajevu je danas u organizaciji Mediacentra održana regionalna konferencija o ulozi i zastupljenosti medija kao dokaza, te novinara i novinarki kao svjedoka pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)", piše Fokus.

Konferenciju, koju je moderirao direktor Mediacentra Boro Kontić, otvorio je razgovor na temu iskustva ratnog izvještavanja iz BiH i regije, uključujući i osvrt na sadašnje okruženje i rat u Ukrajini. Također, razgovarano je i tome kako se mediji koriste na sudu i koja je vrijednost medija kao dokaza.

Mehmed Agović, nekadašnji predsjednik Upravnog odbora Radiotelevizije Bosne i Hercegovine tijekom agresije na BiH, koji je govorio na panelu “Iskustvo ratnog izvještavanja iz BiH i regije”, rekao je da je kuća na čijem čelu bila jedna od prioritetnih meta agresora. On je kazao da je istina bila jedino oružje u borbi protiv agresorskih napada ali i propagande.

"Ta grupa ljudi, profesionalaca, pokušala je obaviti posao na najbolji mogući način s uvjerenjem da je istina jedina koja je je vrijedila u ratnom novinarstvu", kazao je Agović.

Mehmed Halilović, ratni urednik „Oslobođenja“, kazao je da su on i kolege ne samo bili novinari nego i akteri rata, prolazeći sve nedaće i stradanja kao i drugi građani u Sarajevu i BiH.

"Oslobođenje je bilo među prvim žrtvama, među medijima, jednako kao i RTV BiH. Novina se organizirala tako što je omogućila svima koji su se plašili za živote da je napuste, ostali, novinari i grafičari, su radili u atomskom skloništu, kao i u iznajmljenim prostorima gdje su prikupljali informacije. Treća ekipa su bili kolumnisti", naveo je Halilović.

Drago Hedl, hrvatski novinar i publicist, te ratni reporter iz Osijeka, govorio je iz vlastitog iskustva o izvještavanju tijekom rata.

"Postoji jedna izreka koja kaže: Kada počne rat, prva žrtva je istina. To se nažalost ponavlja iz rata u rat. A evo i sada u ratu u Ukrajini", rekao je on.

Senad Pećanin, osnivač magazina „Dani“, kazao je da su i u najtežim uvjetima, odbijali falsificirati činjenice “jer je istina jednostavno bila svetinja”, dodajući da je najvažniji element koji se novinar moraju držati – profesionalizam.

Upotreba medijskih zapisa kao dokaznih materijala i svjedočenja novinara pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)  ukazuju na značajnu, a nedovoljno istraženu ulogu medija i novinara u postupcima utvrđivanja činjenica nakon sukoba.

Mediacentar Sarajevo je u suradnji sa lokalnim partnerima na Kosovu, u Crnoj Gori i Srbiji u proteklom razdoblju upriličio niz događaja u regiji o ulozi medija i novinara u suđenjima za ratne zločine pred Haškim tribunalom.

Povod za diskusiju su bili rezultati intervjua s 14 novinara i novinarki koji su svjedočili pred sudom u Hagu,  a koji su svoj pogled na rad MKSJ-a i iskustvo svjedočenja, podijelili tijekom 2021. godine s timom projekta „Novinarstvo kao prvi nacrt povijesti“. Među ostalim, detalje svjedočenja podijelili su Martin Bell, Jacky Rowland, Ed Vulliamy, Florence Hartmann, Veton Surroi, Sejo Omeragić, John Sweeney, Slavoljub Kačarević, i drugi.