VIDEO  RAVNO Priroda stvorila, mještani očuvali

RAVNO Priroda stvorila, mještani očuvali
FTV

Ima i onih koji čuvaju prirodna bogatstava i kulturno-povijesna naslijeđa naše zemlje. Pozitivan primjer dolazi iz općine Ravno. U sklopu inicijative Via Dinarica, koja podržava stvaranje konkurentne turističke ponude u ruralnim područjima Dinarskog luka, ekipa Federalne televizije je posjetila općinu Ravno. Ćirinom prugom vodla ih je Elma Agić.

Nekadašnja željeznička stanica Ravno preuređena je u hotel s četiri zvjezdice. Umjesto Ćirinih putnika, već petu godinu zaustavlja sve prolaznike željne odmora i uživanja u hrani, piću i prirodi.

“Moj otac je još 2005. godine kupio željezničku stanicu kao ruševinu. To su bila samo četiri zida i, malo-pomalo, pretvorili smo to u jedan lijepi hotel koji je danas kategoriziran kao hotel baštine. Podrum nije stradao tijekom rata tako da je on ostao dosta izvoran. On je nekad bio skladište ugljena, a ugljen je bio pogonski energent Ćiri”, priča Marko Čokljat, direktor hotela “Stanica”.

Sadržaj se učitava...

Nedaleko od hotela ”Stanica” nalazi se pećina Vjetrenica, jedna od najpoznatijih pećina u Bosni i Hercegovini. Prva je u svijetu prema bioraznolikosti. U njoj je pronađeno više od 200 različitih životinjskih vrsta.

Replike životinja, prirodna jezera, pitka voda, pećinski ukrasi, legende i mitovi - neka su od obilježja Vjetrenice. Posebno bogatstvo ove pećine predstavlja Čovječja ribica - endemska vrsta koja zbog svoje boje kože i izgleda asocira na čovjeka. Prosječna temperatura od 11 stupnjeva pravo je osvježenje ljeti, a zimi se u Vjetrenici formiraju jezera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sve unutra je stvorila priroda, sve osim staze koju su mještani izgradili kada su prvi put htjeli otvoriti turistički dio 1964. Inače se prvi put spominje čak u enciklopediji Plinija Starijeg 77. godine. To su najstariji zapisi koji imamo o Vjetrenici, prvo stoljeće”, ističe Helena Brajković, stručni vodič u pećini Vjetrenica.

Sva ova bogatstva nalaze se uz nekadašnju Ćirinu prugu transformiranu u biciklističku stazu. S okolnim turističkim ponudama atrakcija je za sve posjetioce.

“Ćirina biciklistička staza ide gdje je nekad prolazio voz. Kreće od Mostara, Čapljine preko Hutova, Ravnog, na Humu je račvanje, možete za Trebinje i Dubrovnik i nastaviti dolje preko Konavala za Crnu Goru”, objašnjava Čokljat.

Općina Ravno, inače je bogato kulturno-historijsko područje. Manastir Zavala, čija je manastirska crkva polupećinska, još jedan je magnet za privlačenje posjetilaca. A oni dolaze iz cijeloga svijeta, željni uživanja u prirodi i bijega od svakodnevnih životnih briga.