VIDEO  Putin: "Ratujemo s neonacistima, Ukrajincima su isprani mozgovi"; Zelenski: "Čega se bojiš, ne grizem"

Vladimir Putin, Volodimir Zelenski

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin održao je večeras sastanak s članovima Vijeća sigurnosti Rusije tijekom koje je komentirao aktualnu situaciju i rat u Ukrajini koji Moskva i dalje naziva "specijalnom vojnom operacijom"

Tijekom obraćanja, Putin je rekao kako je tijek neprijateljstava u Ukrajini pokazao da se Ruska Federacija bori s neonacistima, prenosi Klix.

"Neonacisti uzimaju strane državljane za taoce. Postoje objektivni podaci o tome da nacionalisti postavljaju tešku vojnu opremu u Ukrajini u zonu stambenih zgrada. Dvojicu kineskih državljana koji su pokušali napustiti Harkov, ranili su upravo neonacisti", rekao je Putin.

Nakon toga, Putin se osvrnuo na aktivnosti ruske vojske u Ukrajini, te je poručio kako se Ukrajinci i Rusi jedan narod.

"Tijekom operacije u Ukrajini, ruski vojnici i generali djeluju hrabro, kao pravi heroji. Ponosan sam što sam dio moćnog, snažnog i multinacionalnog naroda Ruske Federacije. Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini odvija se striktno prema planu i do sada su svi zadaci uspješno riješeni", poručio je Putin.

Nakon toga, on je, zajedno s članovima Vijeća sigurnosti, minutom šutnje odao počast svim vojnicima koji su poginuli tijekom sukoba u Ukrajini.

"Generalu Nurmagomedu Gadžimagomedovu posthumno dodjeljujem titulu Heroja Rusije za njegova herojska djela tijekom operacije u Ukrajini. Naša vojska djeluje s punim razumijevanjem ispravnosti ove stvari. Kada je riječ o poginulim i ranjenim vojnicima. Obitelji žrtava dobit će dodatnih 5 milijuna rubalja, a obiteljima ranjenih ruskih vojnika bit će isplaćeno dodatnih 3 milijuna rubalja", zaključio je Vladimir Putin tijekom obraćanja na Vijeću sigurnosti Ruske Federacije.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski organizirao je danas konferenciju za medije na kojoj je govorio o ratu u ovoj državi, ali je također uputio poruku i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Između ostalog Zelenski je pozvao Zapad da poveća vojnu pomoć Ukrajini. Pored slanja protutenkovskog naoružanja, ukrajinski predsjednik ističe kako to nije dovoljno.

"Ako nemate moć da zatvorite nebo, onda mi dajte avione. Ako nas tada više ne bude, ne daj Bože, naredne će biti Latvija, Litva i Estonija. Vjerujte mi", rekao je Zelenski.

Kada je riječ o mogućem razgovoru s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, Zelenski ističe kako želi razgovarati s ruskim predsjednikom o tome da ruska vojska napusti Ukrajinu.

"Mi ne napadamo Rusiju i ne planiramo je napasti. Što hoćete od nas? Napustite našu zemlju. Ako ne želiš sada otići, sjedi sa mnom za pregovarački stol, slobodno. Samo ne na 30 metara kao što je bio slučaj s Macronom i Scholzom. Ja sam komšija, ne grizem. Normalan sam čovjek i sjedi sa mnom i pričaj. Čega se bojiš?", poručio je Zelenski Putinu.