Puljić: Nećemo biti protiv uspostave trećeg entiteta

Kardinal Vinko Puljić

Poniženja moćnika

Prenoseći poruku: "Ne bojte se!", naveo je da se u tim riječima otkriva snaga da se "ne slomimo kroz sva obespravljenja ljudska, sva poniženja moćnika, sve strahove nametane kroz medije, politiku, nepravedne zakone, sva nijekanja jednakih prava i identiteta, naše kulture i naše povijesne baštine". 

Kardinal Puljić pozvao je hrvatske političare u BiH da se dogovore o tome kako bi trebalo urediti unutrašnje odnose u zemlji i osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda. Na pitanje novinara šta misli o mogućoj uspostavi trećeg entiteta u BiH, Puljić je kazao da "Crkva neće biti protiv onoga što se dogovore hrvatski političari".

- Što god se dogovore hrvatski političari, mi (Crkva) nećemo biti protiv, no ako se to pokaže kao nepravda, itekako ćemo dignuti svoj glas - rekao je Puljić.

Politička pitanja

Podsjetio je na stajalište biskupa u BiH da "nijedno političko rješenje ne smije biti nepravedno". Biskupi su, kazao je Puljić, kritizirali i Dejtonski sporazum upravo zato što nije donio jednaka prava svima. Opovrgnuo je tvrdnje prema kojima se Katolička crkva i njeni biskupi miješaju u politička pitanja u BiH, dodajući da Crkva samo odgovara na ono što je se direktno pita. 

- Katolička crkva, unatoč svim teškoćama, nastavit će provoditi svoju temeljnu misiju pronoseći poruke nade i ljubavi - zaključio je Puljić.

Komarica: Povratnici Hrvati nisu mnogo dobili 

Banjalučki biskup Franjo Komarica čestitao je jučer Božić svim katolicima, a posebno bolesnima, beskućnicima, prognanicima i izbjeglicama. Komarica je dodao da povratnici Hrvati na području ove biskupije nisu mnogo dobili od entitetskih i državnih vlasti, što je sramotno.

- Trenutno ima oko 8.000 zahtjeva za povratak na područje Biskupije banjalučke, ali nema osnovnih uvjeta da se to ostvari - kazao je Komarica.

Brojne čestitke

Božićnu čestitku kardinalu Vinku Puljiću i svim katolicima u BiH i dijaspori jučer su uputili predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, predsjednica FBiH Borjana Krišto, premijer RS Milorad Dodik.  

Čestitke su uputili i predsjednik HDZBiH Dragan Čović, Savez za bolju budućnost BiH, predsjednik HDZ-a 1990 dr. Božo Ljubić i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

poskok.info