FOTO  Zvonit će zvona na bugojanskim Bristovima, a kardinal zapjevao s vjernicima "Tebi majko...

Kardinal Vinko Puljić, Bugojno, Bristovi
Ramski Vjesnik

Kardinal Puljić je blagoslovio zvono bugojanske filijalne crkve u Bristovima u subotu 7. svibnja 2022. godine. Nakon mise i blagoslova na domjenku se zapjevalo. Tom prigodom je i kardinal zapjevao s vjernicima „Tebi majko misli lete“, piše Ramski Vjesnik.

Župa Bugojno nastala je odvajanjem od župe Gornji Vakuf (tada Gornje Skoplje) kao mjesna kapelanija godine 1844. i od tada ima matice. Župom je proglašena 1858. godine i posvećena je svetom Anti Padovanskom.

U župi se nalaze četiri podružne crkve: Drvetine (izgrađena 1970. godine.; Donji Vakuf (renovirana 1990. godine), Guvna (izgrađena 1990. godine) te osam kapelica i toliko grobalja. Jedna od tih podružnih crkava je u i Bristovima.

Pokazala se potreba za izgradnjom nove filijalne crkve u Bristovima. Stoga se u jesen 1988. godine ulazi projekt izgradnje nove kapelice budući da je stara dotrajala. U proljeće 1989. godine započeta je gradnja nove crkve prema planu Dževada Vukovljaka iz Tuzle.

Ivica Radoš oslikao je unutrašnjost kapele freskama križnoga puta i motivima iz Isusova života. Crkva je blagoslovljena 13. svibnja 1990. godine. Radove, uz svesrdnu pomoć naroda, vodio je fra Nikica Miličević, župni vikar.

Kapelica u groblju Bristovi je posvećena svetom Leopoldu Mandiću. Nakon prestanka sukoba Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane te, progona Hrvata sa svojih ognjišta, kapelica je opljačkana, a potom potpuno uništena. Kapelica je obnovljena 1999. godine, no, nije imala zvona.  Tijekom Domovinskog rata s ovog prostora poginulo je i nestalo 26 osoba, a za nekima se još traga. U groblju je izgrađen i spomenik svim poginulima.

Upravitelj župe Bugojno fra Ivica Pavlović je pokrenuo inicijativu za nabavku zvona u koju su se uključili članovi zajednice. Nakon što je zvono izrađeno i dopremljeno župa i mještani su organizirali svečani blagoslov 7. svibnja 2022. godine. Tijekom misnog slavlja zvono je blagoslovio uzoriti Vinko kardinal Puljić.

Kumovi prvog zvona su Ivica Ljubičić i Božo Markulj, šura i zet

Ivica je kazao: „Fra Ivica je organizirao da sva groblja dobiju zvona. Prošle godine za Svisvete dok je najavio da će se sakupljati novci istog trena  smo se javili i obećali smo da ćemo biti kumovi. Zvono je naručeno u Italiji, došlo je prije mjesec dana. Stajalo je u crkvi svetog Ante u Bugojnu. Evo danas kad smo uspjeli uskladiti vrijeme blagoslovljeno je. Iduće nedjelje kad bude misa na groblju prvi put će zazvoniti.“

Sve je elktrificirano i zvonit će tri puta dnevno. Vrijednost radova je nešto više od šest tisuća eura.

Ivica je inače rođen u Ljubniću, ali je otišao u Austriju prije rata i sada je  pomalo u povratku u svoje mjesto. Svoju mirovinu bi najradije provodio ovdje sa svojom suprugom.

Ovoj filijalnoj crkvi svetog Leopolda pripadaju naselja Bristovi, Kula i Ljubnić. Prije rata se život odvijao u živahnom ambijentu. No, rat je svoje učinio. Mnoge je potjerao diljem cijelog svijeta. Ipak, nađe se vremena i prostora kako bi se dolazilo u svoje mjesto, obnavljale kuće. Hrabri činjenica da je bilo onih obitelji i pojedinaca koji nisu nikada napustili svoje mjesto i onih koji su se vratili čim su se stvorili i minimalni sigurnosti uvjeti.

Drugi kum zvona je Božo Markulj koji je ovom prigodom kazao: „U ovo sam se uključio drage volje. Trenutno sam u Welsu u Austriji ali sam preko ljeta ovdje skroz. Većinu vremena najradije provodim ovdje. Imam i nešto na moru, ali ovdje se naspavam. Nigdje nije ljepše nego kod svoje kuće. Ovdje mi je zrak lijep, moja kuća, osjećam se tako dobro i lijepo. Dolaze i mlađe generacije. Ovdje u ovom groblju su mi i roditelji, i djed i pradjed i čukundjed.

Upravitelj župe Bugojno, fra Ivica Pavlović je u svom pozdravu zahvalio kardinalu Puljiću na spremnosti da blagoslovi zvono. Također je zahvalio župljanima i kumovima zvona te svima koji su došli na sudjelovanje u misnom slavlju i blagoslovu zvona.

Kardinal Puljić je predvodio misno slavlje i blagoslovio zvono

“Crkva je na svoj način u povijesti uvela znak zvona. Ono ima trostruku službu. Zvono  okuplja u zajednicu, ono zove mene kao dijete. Učili smo, kada zazvoni, da se prekrižimo i kažemo: “Slava tebi glasu nebeski”. Tako smo kao djeca nekada govorili. Ono je na svoj način glas Božji, zove na molitvu. Zove na zajedništvo. To je prvi smisao zvona, da okuplja zajednicu. Onda je tu i drugi smisao, da upozori na opasnosti. Često  ljudi nisu imali drugog načina da upozore, na požar ili neku drugu opasnost. Onda se zvonilo i zvono je ukazivalo da dolazni neka opasnost. Treće, zvono ima posebnu ulogu kada netko umre. Onda ono zvoni, kažemo, oplakuje mrtve. Ono nas zapravo poziva da budemo svjesni naše smrtnosti”, kazao je kardinal Vinko Puljić.

“Ovaj današnji čin koji činimo ovdje, neka utvrdi u nama  vjeru, to pouzdanje u Boga i što bi papa Franjo posebno poručio kršćanima, nemojte se oglušiti o Božji glas. Znajte slušati srcem, a ne samo ušima. Srcem slušati Božji glas, poziv, riječ i poticaj. Pa neka nas krijepi milost Božja na tome putu”, zaključio je Puljić svoju današnju propovijed.

Sada će se zvono s crkve svetog Leopolda Mandića čuti ne samo u Bristovima nego i u širem okruženju. Poziv na jutarnju, podnevnu i večernju molitvu odzvanjat će ispod Kalina vrbaskom dolinom.

Nakon mise i blagoslova za sve prisutne organiziran je domjenak. Tom prigodom se i zapjevalo. Kardinal Puljić je s vjernicima zapjevao svoju omiljenu pjesmu „Tebi majko misli lete“.