PRESTALI GA HRANITI Šef poznate sicilijanske mafije završio u komi

Matteo Messina Denaro Cosa Nostra
AFP

Posljednji kum sicilijanske mafije Matteo Messina Denaro, koji je u siječnju uhićen nakon trideset godina provedenih u bijegu, u ireverzibilnoj je komi u bolnici, a liječnici su odučili da ga prestanu hraniti, objavili su talijanski mediji.

Messina Denaro ima 61 godinu, ali već nekoliko godina boluje od raka debelog crijeva. Upravo je odluka da započne s liječenjem rezultirala njegovim uhićenjem nakon posjeta klinici u glavnome gradu Sicilije, Palermu.

Nakon uhićenja Denaro je osuđen na doživotni zatvor šest puta zaredom i zatvoren u strogo čuvanom zatvoru u L’Aquili gdje je, prema dostupnim informacijama, nastavio liječenje. Zdravstveno stanje mafijaša, hospitaliziranog početkom kolovoza, posljednjih se dana pogoršalo, pišu talijanski mediji.

Dugogodišnji šef Cose Nostre

Liječnici su se složili da je zdravstveno stanje pacijenta takvo da ga treba prestali hraniti, a sam Denaro je ranije zatražio da ga se ne reanimira.

Poznat po nadimku Diabolik, imenu zločinca i protagonista poznatoga talijanskog stripa kojega je i sam obožavatelj, Matteo Messina Denaro bio je dugogodišnji šef Cose Nostre u zapadnoj sicilijanskoj pokrajini Trapani, premda je njegova moć sezala do Palerma.

Bio je nemilosrdni ubojica i posljednji predstavnik stare garde Cose Nostre. Godine 1992. bio je dio grupe mafijaša koje je tadašnji mafijaški šef Salvatore Riina (1930.-2017.) poslao u Rim da ubiju suca Giovannija Falconea, poznatog borca protiv mafije. To im je uspjelo u bombaškom napadu 23. svibnja blizu Palerma.

Uhićen u privatnoj klinici

Matteo Messina Denaro nestao je u ljeto 1993. i postao najtraženija osoba u Italiji. U godinama koje su uslijedile intenzivno se za njim tragalo.

Na kraju je ustanovljeno da je boravio nedaleko od svoga rodnog grada Castelvetrana na zapadnoj Siciliji. Dugogodišnjim prisluškivanjem članova njegove obitelji i prijatelja, policija je na kraju došla do Denara i uhitila ga u privatnoj klinici u Palermu kamo je došao na redoviti liječnički pregled.