POTVRĐENA VEĆINA U PSBiH Usvojeni svi amandmani HDZ-a i Osmorke na proračun

Parlamentarna skupština BiH
Klix

U Parlamentu Federacije BiH danas su usvojeni svi amandmani HDZ-a BiH i Osmorke na Budžet FBiH, čime je potvrđena parlamentarna većina u FBiH.

Nakon što je Federalna vlada prethodno odbila sve amandmane uložene na proračun, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH (PFBiH) usvojio je svih 50 amandmana koje je uložila Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) i Osmorka, javlja Klix.

Vlada, kao predlagač ovogodišnjeg federalnog proračuna, nije prihvatila nijedan od više desetaka amandmana podnesenih iz zastupničkih klupa na Prijedlog proračuna.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić zahvalio je zastupnicima što su tijekom rasprave o proračunu izrekli puno dobrih ideja, naročito u vezi s potrebnom izgradnjom infrastrukturnih objekata i drugim projektima od javnog značaja.

Podsjetio je da je federalni proračun 2015. godina iznosio 3,9 milijardi KM, a da je ovogodišnji predložen u iznosu od 6,7 milijardi.

Izrekao je više primjedbi na nekoliko amandmana podnesenih na Prijedlog ovogodišnjeg proračuna.

Iz Novalićevog izlaganja proizilazi da njegove primjedbe nisu zbog suštine amandmana već zbog toga što su u koliziji s nekim federalnim zakonima. Kao jedan od primjera za to je naveo predloženo preusmjeravanje deset milijuna KM sa Željeznica Federacije BiH, ali s pogrešnog proračunskog koda, tekućeg održavanja, a ne iz investicijskog dijela budžeta.

Sjednica Zastupničkog doma, posvećena ovogodišnjem proračunu Federacije BiH, traje od jučer i obilježena je čestim pauzama.

Proračun Federacije BiH za ovu godinu, realan i održiv prema obrazloženju federalne ministrice financija Jelke Milićević, Vlada je predložila u iznosu nešto većem od 6,7 milijardi KM, što je za oko 1,1 milijardu više od prošlogodišnjeg proračun Federacije BiH.