"POPRAVLJAJU PARKING" Tvrtka SNSD-ovog tajkuna ispred svih u Mostaru

Lanaco
Žurnal

Pored mora IT tvrtki u Mostaru, među kojima i onih bliskih HDZ-u, direktor MO Parkinga je odabrao SNSD-ovu. Evo sto su o toj tvrtki, koja je i našem portalu Hercegovina.info potvrdila suradnju s Mostar Parkingom pisali mediji

Vlada Republike Srpske, na čelu sa SNSD-ovim kadrom Radovanom Viškovićem, direktoru Porezne uprave Republike Srpske 4. kolovoza zadala je zadatak da podobnoj tvrtki proslijedi 1.400.000 KM. Sve je spakirano u ideju o iznajmljivanju rezervnog data centra i IT resursa za backup lokaciju. Kako se „Prointer“, tvrtka bliska obitelji Milorada Dodika, i „Lanaco“ jednog od osnivača SNSD-a Nebojše Ninića, ponovo natječajno uvažavaju, za posao se javio samo – „Lanaco“. Svi porezni podaci građana RS ponovo su na tanjuru vladajućoj strukturi, pisao je Žurnal.

Zapravo, ovaj ugovor je utješna nagrada za Lanaco jer je 4.650.669 KM za SAP licence, i nakon njegove žalbe, dano „Prointeru“.

Maričić je posao za „Lanaco“, prema rješenju Vlade RS od 4. kolovozuaove godine, procijenio na 1.400.000 KM. Nakon SAP drame, Ninić je bio siguran da će njegova tvrtka posao dobiti pa se velikodušno ponudio za 1.399.998,6 KM. Točno 1,4 KM jeftinije od procijenjene vrijednosti posla!

U dokumentu kojeg je direktor PU RS potpisao 5. listopada, navodi se da je „Lanaco“ kvalificiran za čuvanje podataka na rezervnom data centru koji bi iznajmio Poreznoj upravi (Disaster Recovery Site – DR Lokacija), kao i IT resurse za backup lokaciju te da ispunjava sve zahtjeve iz natječajne dokumentacije. Idiličnoj IT natječajnoj slici Maričić je dodao posljednju kockicu – ugovor potpisan pet dana kasnije.

Nije se zamarao detaljima, ali građanima čiji novac nemilice troši, a povjerljive im podatke predaje u ruke privatne tvrtke, trebalo je da objasni da je disaster recovery čitav set procedura za oporavak i osiguranje IT infrastrukture u slučaju katastrofe. Katastrofa može biti zemljotres, poplava ili, pak, ljudski faktor - nezgoda pri rukovanju, namjerno oštećenje.

"Zadatak disaster recovery  je da se u slučaju katastrofe minimizira vrijeme nedostupnosti servisa i gubitak podataka“, objašnjeno je na službenoj stranici jedne bh. IT tvrtke.

Gdje će biti rezervni server sa poreznim podacima građana? U prostorijama „Lanaco“?

U slučaju katastrofe, svi podaci bi lako mogli nestati!

MINI-RAT „PROINTERA“ I „LANACA“

Do isplate iz proračuna, valja odigrati igru. Žurnal podsjeća.

Još 3. rujna pitali su:

"Zašto Porezna uprava ne bi štitila podatke građana tako što bi, na primjer, kupila server za pohranu podataka?“, a potom konstatirali:

"Što bi se Maričić mučio, kad oni koji će dobiti posao, znaju da napišu uvjete u tenderu?! Navikao da potpisuje, i ovog puta će – samo potpisati.“

Tako je i bilo.

U natječajnoj dokumentaciji je stajalo:

"Nabavka je planirana u Planu nabavki za 2022, a financirat će se na osnovu Rješenja Vlade RS od 4. kolovoza 2022. godine.“

Zapravo Vladi i Poreznoj upravi se mnogo žurilo. Na rješenju stoji datum 4. kolovoz, izmjena plana javnih nabavki objavljena je već 9. kolovoza, a natječaj s detaljnim specifikacijama raspisan samo 15 dana kasnije.

„Lanaco“ je, baš kako je i zahtijevano, imao „uspješno iskustvo u realizaciji najmanje tri ugovora koji su u vezi s predmetom nabavke“ i tim od minimalno 13 stručnjaka.

Sve se događalo samo dva mjeseca nakon što je Poreznoj uprava RS, očekivano, „Prointeru“, s kojom „surađuje“ Igor Dodik, sin Milorada Dodika, dodijelila ugovor za SAP licence vrijedan nevjerojatnih 4.650.669 KM. 

Na natječajnu dokumentaciju 13. svibnja, dva dana prije isteka zakonskog roka, žalio se upravo Ninićev „Lanaco“. Ali, Marko Kolabrić, predsjedavajući Ureda za razmatranje žalbi u BiH, odlučio je da žalbu i ne pogleda. Sigurno zna i zašto, ali je napismeno 2. lipnja naveo da „Lanaco“ nije dostavio dokaze.

Dokazi koje je tražio nisu se odnosili na nezakonitosti, odnosno favorizaciju „Prointera“ u dokumentaciji, već, zanimljivo, tek za nepostojanje uplatnice za pokretanje žalbenog postupka. Od milijunskog posla u međuvremenu je, tvrdio je KRŽ, odustao i Ninić.

"Kako je ovaj organ poduzeo sve radnje da se nedostaci u primljenoj žalbi otklone, odredivši i rok u kojem je podnositelj žalbe dužan to ispuniti, a da žalitelj ni nakon toga nije postupio po odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH i Zakona o upravnom postupku, to je ovaj organ, pozivajući se na odredbe prednje navedenih propisa, kojim je propisano da kod donošenja odluke o žalbi, KRŽ, u skladu s člankom 111. stav (1) točka b), ima ovlasti odbaciti žalbu kao neurednu“, stajalo je u Kolobarićevom obrazloženju.

Eventualno nerealno nisku cijenu „Prointerove“ ponude nitko nije razmatrao. Maričiću, Poreznoj upravi RS i Ministarstvu financija RS, na čijem je čelu bivša direktorica PU Zora Vidović, opasno se žurilo. Natječajno povjerenstvo poreznika jedinu pristiglu ponudu „Prointera“ zapravo je otvorilo 4.svibnja i sačinilo zapisnik:

„Ponuda ponuđača 'Prointer d.o.o Banjaluka – član Infinity International Group' primljena 4.5.2022, a čija ukupna vrijednost iznosi 4.650.669,27 KM sa PDV-om (3.974.931 KM bez PDV-a), osvojila je 14 bodova za kvalitetu ponuđenih usluga održavanja softverskih licenci i održavanja implementiranih softverskih rješenja.“

Stručnjaci iz PU RS jednoglasno su preporučili direktoru Maričiću da odluči da kao najpovoljnijeg ponuđača odabere baš „Prointer“.

Žalbeni postupak okončan je 2. lipnja, a iako u praksi ovakve odluke na adresu ugovornog organa dolaze desetak dana kasnije, preporučeno, u slučaju ovog milijunskog dila to nije se dogodilo. Samo dan kasnije na memorandumu Ministarstva financija RS otkucana je odluka o izboru najpovoljnijeg  – „Prointera“, pisao je Žurnal.

Treba kazati da je ova tvrtka izabrana od strane MO Parkinga bez javnog poziva direktnim ugovaranjem.

Direktor MO Parkinga Ivan Barbarić danas je u programu Radio Arene nahvalio navedenu tvrtku. Na pitanje zašto se MO Parking odlučio posao povjeriti Lanacu kada javni natječaj nije bio objavljen, Barbarić je rekao.


"Posao s Lanacom je urađen po Zakonu o javnim nabavkama i urađen je direktnim sporazumom, to je jasna i čista situacija"

On je rekao kako je vrjednost posla 6 tisuća maraka.

"Vrlo jednostavno, da. Što se tiče samih referenci jednostavno je otići na web stranicu tvrtke i pogledati koliko imaju progamera, koliko ljudi svakodnevno obavlja taj posao, s koliko gradova već oni surađuju, tako da u tom kontekstu smo tražili najbolje i u tom smislu je poslovna procjena bila da će taj software građanima Mostara olakšati i omogućiti još jednostavnije mogućnosti za plaćanje parkinga", rekao je Barbarić.

Koliko je Lanaco blizak politici govori činjenica da su samo 2017. godini pobijedili na 74 natječaja u RS-u.