Županijama će biti uplaćeno 200 milijuna maraka, kriterij za raspodjelu novca broj stanovnika

Goran Miraščić
Fena

Na današnjoj sjednici Vlada Federacije Bosne i Hercegovine utvrdila je izmjene i dopune proračuna za 2020. godinu. Iznos rebalansa proračuna je nešto više od 5.509.000,000 maraka, što čini povećanje od 11,2 posto.

Savjetnik premijera FBiH, Goran Miraščić rekao je na današnjoj konferenciji za medije federalnih institucija da je rebalans proračuna osnova za implementaciju utvrđenog prijedloga zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa. On je preduvjet je za uspostavljanje Fonda za stabilizaciju gospodarstva, te samog Garantnog fonda koji Vlada FBiH namjerava uspostaviti pri Razvojnoj banci.

“Kompletan prvi set ekonomskih mjera, koji služi za ublažavanje prvog udara na ekonomiju, sastoji se od Fonda za stabilizaciju gospodarstva, Garantnog fonda pri Razvojnoj banci, a osnova za sve to bio je rebalans proračuna za 2020. godinu i zakon za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica, čiji je prijedlog Vlada utvrdila”, objasnio je Miraščić.

On je naglasio kako se udar na svjetsku ekonomiju još uvijek nije dogodio, te da stručnjaci očekuju da će imati teže posljedice, ne samo od krize 2008. i 2009. godine, već i od Velike depresije od 1929. do 1932. godine.

“Sada imamo kompletan poremećaj u lancima opskrbe, pad ponude i potražnje. Ne znamo koliko će sve trajati, predviđamo da će se glavni udar završiti u prvom polugodištu 2020. godine. Pretpostavke koje smo uzimali za proračun su pad prihoda od oko 470 milijuna KM”, istaknuo je.

Kazao je da su se proračunski rashodi FBiH povećali za nešto više od 588 milijuna KM, te da je razlika do zatvaranja proračuna nadoknađena sa dodatnih 790 milijuna KM zaduženja, odnosno tkz. primitaka, koji će sada iznositi 1.375.000,000 KM.

Dodaje da zaduženje od MMF-a iznosi 400 milijuna KM kroz sredstva za brzi oporavak, od čega će 200 milijuna ići u Fond za stabilizaciju gospodarstva, a drugih 200 milijuna KM će biti prebačeno županijama u vidu granta. Kredit od Svjetske banke iznosi 55 milijuna.

“Ovih 200 milijuna koji će biti prebačeni županijama na bazi granta i mi očekujemo kako će županije tih 200 milijuna koristiti za specifične ekonomske mjere u svojim sektorima ekonomije. Očekujemo da te mjere budu komplemetarne s onima koje će uraditi Federacija. Ovo je samo prvi set mjera koji nam je neopohodan da bi prebrodili sljedeće mjesece, dok ne dođe do smanjenja ograničenja koja su sada na snazi

Vlada FBiH će donijeti odluku o kriterijima raspodjele, ali sada kako stvari stoje to će biti bazirano na broju stanovnika”, istaknuo je Miraščić.

Prema njegovim riječima Federacije je podnijeti najveći teret ovih mjera , te će financirati kompletne doprinose na minimalnu plaću.