ZAŠTO ZAJEDNO, KAD MOŽE ODVOJENO Ministar vanjskih poslova Turske posebno se sastao sa Komšićem, pa sa Džaferovićem, a onda i sa Izetbegovićem

Šefik Džaferović i Mevlut Čavušoglu
Klix

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je da mu je ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlüt Çavuşoğlu potvrdio da Turska ne podržava pokušaje bh. susjeda da se upliću u unutarnje poslove BiH te da stoji uz teritorijalni integritet, suverenitet i stabilnost BiH.

Naglasio je da su najviše razgovarali o odnosu susjeda i njegovoj posjeti Zagrebu. Na pitanje o održavanju trilaternog sastanka između Turske, BiH i Srbije, Komšić je kazao da nitko u Predsjedništvu BiH nema problem s tim da se održi taj sastanak.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je danas nakon susreta sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlütom Çavuşoğluom u Sarajevu, da postoji ogroman prostor za napredak i jačanje suradnje u ekonomskoj oblasti između BiH i Turske.

"Vrlo prijateljski i jako koristan sastanak za BiH. Govorili smo o našim biletaralnim odnosima koji su u svakom sektoru na najvišem mogućem nivou. Odnosi su izvanredni, prijateljski i bratski u oblasti politike, a oni u oblasti ekonomije bi mogli da budu na višem nivou i radimo na tome", istaknuo je Džaferović.

Sa gostom iz Turske sastao se i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović. Na sastanku je razgovarano o odnosima u svijetu, regiji i Bosni i Hercegovini.

Izetbegović je zahvalio Çavuşoğluu na kontinuiranoj podršci Republike Turske stabilnosti i ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine te njenom euroatlantskom putu.