ZAKOČIO I SCHMIDT "Visoki predstavnik nije želio sudjelovati u orkestriranoj kazališnoj predstavi"

Christian Schmidt
Frank Hoermann/sven Simon/Dpa

Nakon što visoki predstavnik Christian Schmidt danas ipak nije otišao u Banja Luku kako se najavljivalo posljednjih dana, iz Ureda visokog predstavnika priopćili su da posjeta njegova Banjoj Luci nije bila definitivno dogovorena.

"Danas je visoki predstavnik svjesno odlučio da ne sudjeluje u orkestriranoj kazališnoj predstavi, vodeći računa o interesima svih građana BiH. Visoki predstavnik nastavlja izvršavati svoj mandat na cijeloj teritoriji BiH kako je to predviđeno Daytonskim mirovnim sporazumom.

On je danas razgovarao s potpredsjednikom RS Ćamilom Durakovićem o situaciji u vezi s povratnicima u RS i dogovorili su se da se uskoro sastanu i nastave ovaj razgovor. Također, u tijeku dana, visoki predstavnik se sastao s premijerom FBiH Nerminom Nikšićem i ministrom za raseljene osobe i izbjeglice FBiH Nerinom Dizdarom.

Usijane špekulacije o tome gdje bi i koga bi mogao posjetiti visoki predstavnik odvlače pažnju od stvarnog posla koji treba obaviti kako bi se riješili realni problemi s kojima se suočavaju građani BiH", naveli su iz OHR-a.

Podsjetimo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prije nekoliko dana je izjavio kako će Christian Schmidt, ukoliko dođe u Banja Luku, biti uhićen i deportiran. No, jučer je Dodik ipak malo "prikočio" i rekao kako Schmidt ipak može doći, ali da će mu biti poslana poruka kako nije dobrodošao u niti jednu instituciju u RS, te da će mu biti bolje da sam napusti Banja Luku.