DODIK MALO 'PRIKOČIO' "Schmidt može doći u Republiku Srpsku, ali dobit će poruku da nije dobrodošao"

Milorad Dodik
Hercegovina.info

Milorad Dodik, predsjednik RS-a, govorio je o potencijalnom dolasku visokog predstavnka u BiH Christian Schmidt u Banja Luku.

"Ljudi u RS-u su na ivici strpljenja", rekao je Dodik i naveo kako „mnogi od njega traže da Schmidta proglasi personom non grata što po međunarodnim standardnima nije moguće“, prenosi Avaz.

"Vrbovanje mladih"

Nastavio je Dodik u istom tonu govoreći o Schmidtovom dolasku.

"Ntko od nas neće primijeniti nikakvu silu, to je više bildanje mišića koje će on pokušati, ali bit će upoznat s tim da ne može ući u nijednu zgradu naših institucija niti održati sastanak sa bilo kim na službenom mjestu. 

Nećemo primijenjivati silu, ali će mu biti uručena poruka da nije dobrodošao i zbog njegove sigurnosti bi mu bilo bolje da se što prije vrati – rekao je Dodik uspoređujući Schmidta sa „Šćepanom Malim“ koji se „predstavlja kao car“.

Naveo je kako su u RS ozbiljni i da neće napraviti niti jedan eksces.

"Mislim da, svaki put kada se odluči na taj način da provocira, on će imati više neugodnosti nego ja. Jednog dana ćemo ga istjerati, ne nogom u du*e, ali svakako nogom u političkom izboru", rekao je Dodik.

Njega i druge službenike Njemačke je optužio da dolaze ovdje kako bi „što više mladih ohrabrili da idu u Njemačku, jer su Ukrajina i Zapadni Balkan jedini resurs gdje mogu nadomjestiti pet miijuna nedostajućih radnih resursa“.

"On će reći da nije točno", dodao je predsjednik manjeg bh. entiteta.

O koaliciji

Govoreći o koaliciji na državnoj razini, rekao je da je SNSD pokazao da su ozbiljan partner, a pogotovo jer su ispoštovali pet dogovorenih zakona. Sada su na redu, kaže Dodik, zakon o Ustavnom sudu BiH i Izborni zakon.

"Ako nas odbiju, odbili su partnerstvo. Ne samo nas, nego i hrvatske strane koja traži Izborni zakon", rekao je Dodik.

Navodi kako „početnička atmosfera“ nije sporna, ali da kada Trojka želi izbjeći dogovor onda govore "ne možemo, dočekat će nas u Sarajevu“ i slično.

"Mi ne izbjegavamo. Da boli, boli. Rečeno je da ćemo raditi na ta dva zakona u rujnu. Trebali smo formirati povjerenstvo i na prošlom sastanku smo obaviješteni daje Vijeće minoistara i RS stavio članove grupe, a Vlada FBiH nije. Mi već vidimo opstrukcije te vrste. Hoće li oni uživati u toj opstrukciji, nisam siguran. Oni puno toga trebaju isporučiti javnosti u FBiH i bošnjačkom tijelu, mi ne moramo više ništa", naveo je Dodik.