USVOJEN NACRT DOPUNE PROSTORNOG PLANA HNŽ Vladajućima se žuri, oporba kaže da je nakaradan

Skupština HNŽ

Na današnjoj izvanrednoj sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije usvojen je Nacrta dopune Prostornog plana HNŽ. Nacrt je usvojen unatoč zahtjevima oporbenih zastupnika da se on skine s dnevnog reda zbog svih svojih manjkavosti.

"Sukladno odluci, Ministarstvo je pristupilo izradi prostornog plana i taj nacrt je Vlada usvojila na svojoj sjednici 23. siječnja. Nakon usvajanja dobili smo brojne primjedbe vezane za sam nacrt, od toga da ova studija koja je prethodila izradi nacrta nije uopće prepoznala pojedine općine i lokacije na kojima su već izgrađene fotonaponske elektrane kao i druge primjedbe. Budući da je ovom odlukom definirana i javna rasprava za prostorni plan, a zbog rokova i protoka vremena, Vlada je odlučila da treba usvojiti takav nacrt u pustiti ga u daljnju proceduru kako bi se kroz samu javnu raspravu, a i primjedbe gradova i općina mogli doći do konačnog rješenja", rekla je u uvodu rasprave premijerka Vlade HNŽ Marija Buhač.

HDZ-ov zastupnik Damir Džeba kazao je kako zbog brojnih polemika i primjedbi nacrt bilo potrebno "pojačati" sa zaključkom kojeg je iznio, a sve kako se "ne bi gubilo vrijeme" neusvajanjem nacrta.

"Došli smo do stajališta da imamo jedan zaključak koji je čvrsto vezan za ovu odluku, a on glasi: 'Zadužuje se nositelj izrade nacrta i izmjene i dopune prostornog plana HNŽ da organizira javnu raspravu u razdoblju od 30 dana od dana usvajanja odluke sukladno odluci o pristupanju izrade dopune prostornog plana HNŽ poglavlje 7 o javnoj raspravi. Zadužuje se nositelj izrade nacrta prostornog plana HNŽ da održi sastanke sa svim predstavnicima jedinica lokalne samouprave, odnosno s općinama i gradovima HNŽ te uvaži i uvrsti važeće prostorne planove općina i gradova tijekom izrade prijedloga dopune prostornog plana HNŽ. Obvezuje se nositelj izrade prostornog plana HNŽ da pri izradi prijedloga prostornog plana HNŽ u cijelosti primjeni zakon o prostornom planiranju na razini Federacije BiH i uredbi o jedinstvenoj metodologiji za izradu planskih dokumenata".

Zastupnica Iva Raguž istaknula je kako nacrt ima nekoliko manjkavosti.

"Lokacije za obnovljive izvore energije nisu predviđene u  Čapljini, Neumu i Ravnom, a kolege kažu kako ni Grad Stolac nije zadovoljan. S obzirom na to da u našoj županiji upravo ti gradovi i općine imaju najveći potencijal što se tiče sunčanih fotonaponskih elektrana potpuno mi je nerazumljivo zašto se ne nalaze u ovom nacrtu".

Ona je istaknula i kako bi se izmjene prostornog plana trebale raditi u interesu razvoja lokalne samouprave te kako ministarstvo uopće nije kontaktiralo gradove i općine iako je to zakonska obaveza.

 SDP-ov Arman Zalihić je upitao koji je prostorni plan višeg reda, općinski ili županijski.
 
"Kroz ove rasprave meni se čini da netko na prostorni plan županije gleda kao na skup općinskih i gradskih. Po meni je županijski prostorni plan višeg reda. Prema tome, ako je netko donosio prostorni plan nekog grada ili općini, a koji nije u suglasnosti sa županijskim, onda nije na županiji da uzima taj plan. Neće nama grad ili općina diktirati, nego će se prilagođavati županijskom kako se mi prilagođavamo federalnom. To je po meni zakon".

Zastupnica Marija Matuško u ime općina Neum i Ravno kazala je kako nije zadovoljna nacrtom, no da će glasati za isti zbog zaključka koji se obvezuje na javni uvid i održavanje javne rasprave u svim općinama i gradovima HNŽ-a.

"Nakon što se izvršio uvid u studiju evidentno je da su izuzeti Neum i općina Ravno. Navedene općine su donije prostorni plan za navedenim lokacijama za obnovljive izvore energije. U općini Neum je održana i javna rasprava na tu temu. Ovaj nacrt nije prihvatljiv ni Neumu ni Ravnom. 

HRS-ov Mirko Vasilj kazao je kako je nacrt prostornog plana nakaradan.

"Nikom nije jasno zašto je ova točka dnevnog reda na izvanrednoj sjednici. Je li se stvarno nekome žuri da se donese ovaj nacrt koji je totalno nakaradan" upitao je Vasilj.

U prostornom planu ne postoje pojedine lokacije na kojima su već izgrađeni solari dodao je.

"Kako objasniti da smo mi kao Skupština, ali i Vlada HNŽ-a dali poljoprivrednu suglasnost na prostorni plan Čapljine, a upravo se radilo o lokacijama za solarne fotonaponske elektrane, a u ovom nacrtu prostornog plana nema niti jedne od tih lokacija. Ima li u prostornom planu lokacija Polog ili Međine? Pa mi smo u koliziji sami sa sobom, ako ovo usvojimo", rekao je Vasilj.

Nacrt je usvojen sa 16 glasova za, 5 protiv i 4 suzdržana, dok je Zaključak kojeg je iznio Damir Džeba usvojen s 18 glasova za, dva protiv i tri suzdržana.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.