USTAV ŠTITI POLITIČARE Povećali su sebi plaće, koje se ne mogu smanjiti do 2027. godine

Dom naroda
Bosna.info

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH delegati su još jednom pronašli način da sebi povećaju plaće.

Iako se jučer na sjednici Zastupničkog doma činilo da je izgledno da će se ograničiti povećanje plaća, jer se jednoglasno usvojio prijedlog izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, prema kojim će biti moguće povećanje plaća vojnicima, policajcima, državnim službenicima i namještenicima, ali ne i političarima, vladajuća većina se u manje od 24 sata predomislila.

Tako se delegati SNSD-a i HDZ-a predložili da se prvo raspravlja o Proračunu, pa tek onda o Zakonu o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Besmislena rasprava

Rasprava nakon usvajanja Proračuna nije imala nikakav smisao, jer sve i da su se usvojile izmjene Zakona, političari bi dobivali uvećane plaće i to sve do kraja mandata, piše Avaz.

Razlog za to je Ustav BiH, koji štiti političare s ionako visokim plaćama.

"Naknada za osobe koje obnašaju službu u institucijama Bosne i Hercegovine ne može se smanjivati tijekom mandata vršitelja službe", navodi se u članu IX, stavka 2. Ustava BiH.

Izmjene Zakona o plaćama i naknadama na kraju nisu dobile potrebnu većinu, a sve i da jesu, to bi prvi put bilo u primjeni s proračunom koji će se usvojiti za 2027. godinu.

Prošle godine nije uvršteno ni na dnevni red

Tako se još jednom pokazala bahatost, kao i prethodnih godina. Podsjećamo, prošle godine je tadašnja vladajuća većina pokušavala na sve načine usvojiti Proračun, a prijedlozi tadašnjeg izaslanika, a sadašnjeg člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića (SDP) da se ograniči povećanje plaća su prošli još gore nego danas, jer tada nisu stigli ni do dnevnog reda.

Iako tih 500.000 KM koliko bi se uštedjelo ovim izmjenama Zakona u odnosu na Proračun od 1,31 milijardu i nije neka cifra, ona je važna više na simboličkoj razini, da se bar jednom pokaže bar malo suosjećanja s onim koji rade za šest puta manje plaće, a to su obični građani.