PRIMANJA POLITIČARA IZNAD 5000 KM Dom naroda nije usvojio izmjene Zakona o plaćama

Dom naroda
Klix

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, koji je u parlamentarnu proceduru dostavilo Predsjedništvo BiH, a kojim se onemogućava rast primanja najviših zvaničnika u institucijama BiH izazvao je raspravu u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Izaslanici su najprije razmatrali prijedlog Predsjedništva BiH da se predloženi zakon razmatra po hitnom postupku, što je zapravo i izazvalo diskusiju, a potom bez rasprave o zakonu, sa sedam glasova "za", sedam protiv i jednim suzdržanim nisu usvojili predloženi zakon, prenosi Fena.

Marina Pendeš je prilikom rasprave o hitnoj proceduri, podsjetila da su na prošloj sjednici Doma naroda imalo također dva prijedloga zakona o plaćama, a sada imaju ovaj zakon, te navela kako smatra da je bitno da se objedine svi ti zahtjevi.

Napomenula je da je Vijeće ministara BiH ranije donijelo zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo financija i trezora BiH da predloži novo, sustavno rješenje zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čime bi na jasan način bile tretirane imenovane i izabrane osobe i njihove osnovice i koeficijenti, te ostali zaposleni državni službenici u institucijama BiH.

"Većina u našem klubu smatra da je jako bitno da ide redovita procedura kako bi mogli intervenirati na ovaj zakon i dati Vijeću ministara vremena da objedini sve ove prijedloge kako bi imali kvalitetan zakon koji bi objedinio ovu problematiku", navela je Pendeš.

Šefik Džaferović je kazao da je lijepo u nekom budućem vremenu objedinjavati procedure, razmatrati, analizirati politiku plaća u BiH i "to svakako treba uraditi".

"Ono što predlažem da povodom ovog konkretnog zakona danas uradimo nije uopće u suprotnosti s objedinjavanjem tih procedura, sa sagledavanjem politike plaća. Ako danas ne postupimo ovako kako je predloženo, dakle da usvojimo hitnu proceduru ovog zakona i ako ne usvojimo taj zakon, onda to znači da dok se ne dogovore politike i ne objedine sve procedure, da će zastupnici u Parlamentu, ministri, članovi Predsjedništva BiH i svi oni koji imaju koeficijent iznad 8,0 zajedno s onima kojima treba povećati plaće, a to su radnici, vojnici, policajac, također primati povećanje plaće", kazao je Džaferović.

Pozvao je kolege da danas kažu da neće to primati dok ne utvrde politike.

"Način je da glasamo za hitnu proceduru, a nakon hitne procedure i za ovaj zakon. Pozivam vas da ovo uradimo. Teške su ovo stvari. Trebamo se i Boga bojati i da se ljudi stidjeti", poručio je Džaferović.

Zlatko Miletić je kazao da bi trebalo uvažiti hitnu proceduru i izjasniti se danas o predloženom zakonu.    

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Kemal Ademović je kazao da, s obzirom na to da je Predsjedništvo jednoglasno usvojilo ovaj zakon i uputilo ga u proceduru, potom ga jučer jednogasno usvojio i Zstupnički dom državnog parlamenta, mišljenja je da i Dom naroda to danas treba uraditi.

Dodao je da u potpunosti suglasan da treba Vijeće ministara da uradi svoj dio posla i da dostavi nacrt zakona ili dva zakona o plaćama kojima će riješiti ovaj, ne samo novonastali problem, nego možda i mogući disbalans koji postoji.     

Delegat Safet Softić je tijekom diskusije o hitnoj proceduri podsjetio da je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dragan Čović na početku sjednice kada je nekoliko izaslanika tražilo da se prvo razmatra ovaj zakon pa onda prijedlog proračuna, kazao da Hrvati nemaju ni jednog razloga ne podržati ovaj zakon.

"Međutim, kada smo usvojili proračun, došli smo do saznanja da je u pitanju politička prijevara. Želim ovu stvar nazvati vrlo jasno imenom i prezimenom, a to je politička prijeevara. Čestitam vam na tome", kazao je Softić.   

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dragan Čović je kazao da onaj koji se poigrao s koeficijentima u ovom zakonu, a poigrao se, "napravio je potpuno suludu stvar u i ovako neuređenom sustavu definiranja primanja pojedinih dužnosnika na svim razinama u BiH".

"Vi ćete morati znati da u BiH, na različitim razinama vlasti, imate biranih dužnosnika s više od 10.000 KM plaćom ili primanjima. Danas dopustiti da dužnosnik koji ima koeficijent 8,0 s ovim povećanjem sutra ima višu plaću od onoga tko mu je nadređen, zato što je on imao nešto više iznad 8,0 je naivno razmišljanje da pomažete nekome. Naravno da se to mora popraviti i korigirati", kazao je Čović.

Dodao je da oni jesu za to "da apsolutno zamrznemo plaću svim dužnosnicima biranim i imenovanim na svim razinama u BiH, oko toga nema spora".

"Ali svim, a ne po želji nekoga da to radimo na nekoj razini koeficijenata, kako je ovim zakonom neko nepromišljeno, radi čega ne znam, uradio", kazao je Čović.

Nakon što je obavljena rasprava o hitnoj proceduri, izaslanici su se izjasnili i o zakonu i nisu ga podržali.