Ukrajina prosvjedovala zbog Dodikove izjave da je Krim dio Rusije

ukrajina, Milorad Dodik političar iz RS-a, Rusija

Ukrajina je uputila prosvjednu notu Bosni i Hercegovini zbog izjave srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika koji je okupirani dio Krima za ruske medije nazvao dijelom Rusije.

Mediji u BiH prenijeli su u petak reakciju ministarstva vanjskih poslova Ukrajine, a član BiH Predsjedništva Željko Komšić priopćenjem se ogradio kazavši da je riječ o Dodikovu privatnom, a ne službenom stavu BiH oko statusa Krima.

U intervju za Ruski reporter Dodik je ovaj tjedan rekao da je Krim “dio Ruske Federacije” i nije trebao biti izdvojen  iz Rusije. "To je bila greška komunista", rekao je Dodik.

Namjerava posjetiti Krim

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je najoštriji prosvjed protiv Dodikove izjave i navelo da cijeni službeno stajalište kolektivnog šefa države koji podupire teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. 

S obzirom na to da je Dodik najavio nakanu posjetiti Krim, koji je trenutačno okupirala Ruska Federacija, ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine opetovalo je upozorenje da posjet bilo kojeg stranog dužnosnika Krimu bez suglasnosti ukrajinskih vlasti predstavlja kršenje ukrajinskih zakona i međunarodnog prava.

U zasebnu priopćenju predsjedavajući BiH Predsjedništva Željko Komšić istaknuo je da "Dodikova potpora nelegalnoj aneksiji Krima, nije stav države Bosne i Hercegovine nego njegov osobni stav'.

Naveo je da je BiH privržena stajalištu Europske unije da suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Ukrajine moraju biti poštovani.