UBLAŽAVANJE MJERA U svibnju će život u FBiH biti lakši, ali postoji opasnost od drugog udara koronavirusa

Goran Čerkez
Fena

Član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez na konferenciji za novinare govorio je o najnovijim podacima iz oblasti zdravstva vezanim za situaciju uzrokovanu širenjem novog koronavirusa COVID-19.

U protekla 24 sata u FBiH na Covid-19 testirano je 549 osobe od čega je 18 pozitivnih. Ukupno je koronavirus u FBiH potvrđen kod 681 osobe, a dosada su obavljena 8 473 testiranja.

„Najveći broj zaraženih ima HNŽ u kojoj je 215 osoba pozitivno na Covid-19, u Sarajevskoj županiji 90 osoba je zaraženo koronavirusom, u Tuzlanskoj 82, a u Zeničko-Dobojskoj 81.

U bolnicama je na liječenju ukupno 69 pacijenata od kojih je devet na respiratoru. Raduje nas što raste broj oporavljenih, te sada imamo 84 osobe oporavljenje od koronavirusa.

U FBiH imamo 28 oboljelih na 100 tisuća stanovnika, dok u RS-u je 36.17 osoba oboljelih na koronavirus na 100 tisuća stanovnika. Mjere koje smo donijele donose rezultate i imamo manji broj oboljelih nego zemlje u regiji. U Hrvatskoj su 42 oboljele osobe na 100 tisuća stanovnika, u Srbiji 90, a jedna razvijena Njemačka 99 oboljelih na 100 tisuća stanovnika“, kazao je pomoćnik ministra za javno zdravstvo, Goran Čerkez i dodao:

„Nismo imali veliki broj oboljelih u kratkom vremenu zahvaljujući poštivanju mjera koje smo donijeli. Cilj nam je u idućem mjesecu ublažiti mjere, ali pri tome poštujući savjete epidemiologa. Tijekom ljeta ćemo također pratiti situaciju, jer ne smijemo dopustiti da nam se dogodi drugi udar virusa u rujnu“.

Prema njegovim riječima već u sljedećem tjednu radit će se na modelu popuštanja mjera koji se mora donijeti za ublažavanje ekonomskih posljedica koronavirusa, ali ne smije ugroziti zdravlje građana.