Tužitelj me je pozvao po preporuci svog političkog mentora Bakira Hadžiomerovića

Slobodan Vasković, Slobodan Vasković, Bakir Hadžiomerović
Vasković, koji se kao svjedok Tužiteljstva BiH pojavio na suđenju Dušku Jeviću, Mendeljevu Đuriću, Goranu Markoviću i Neđi Ikoniću, optuženim za genocid u Srebrenici, istakao je da je "ponižavajuće" što je pozvan kao svjedok.

"Način na koji sam pozvan da svjedočim o predmetu o kojem ništa ne znam je ponižavajući. Ovo je još jedna ujdurma i nastavak linča na mene i moju porodicu. Tužitelj me je pozvao po preporuci svog političkog mentora Bakira Hadžiomerovića (urednika u FTV, op.a)", kazao je Vasković prije nego što ga je prekinula sudija Mira Smajlović.

Na ročištu pušten je video-zapis u kojem novinar RT RS Snježan Lalović i Vasković ispituju Abdulaha Purkovića, zarobljenog nakon pada Srebrenice, navodeći ga šta da govori, dok mu Vasković govori da "imenom i prezimenom nabroji muslimanske zločince u Srebrenici".

"Ovo je video-snimak koji je Bakir Hadžiomerović, moj bivši urednik, pustio preko portala da bi me linčovao. Tada nisam shvatao da je Purković jako uplašen i ja sam se njemu naknadno i javno i osobno ispričao i on je moju ispriku prihvatio'', rekao je Vasković, te istakao da nikoga od četvorice optuženih za genocid nije vidio u Potočarima i da nikoga od njih ne poznaje.

"Ja sam u Potočarima bio sat ili dva. Kada sam ja tamo došao, situaciju bih opisao konfuznom. Tu su bili bošnjački civili, vojnici UN-a i srpska vojska. Sve je izgledalo kaotično i to je sve što sam zapazio", izjavio je Vasković. Vaskovića nisu unakrsno ispitivali branitelji optuženih jer su smatrali da je svjedok irelevantan i da nije ništa kazao što se odnosi na optužnicu.

(Nezavisne novine/Dnevnik.ba)