Tri hrvatske stranke iz BiH podržale Milanovićevo zauzimanje za Hrvate

Milanović 30 godina HVO
Hercegovina.info

Tri hrvatske stranke iz BiH podržale su u ponedjeljak zauzimanje predsjednika Zorana Milanovića za tamošnje Hrvate, uključujući ideju da se blokira ulazak Finske i Švedske u NATO ako se ne izmjeni izborni zakon u BiH. Milanović je ranije u ponedjeljak zatražio od predstavnika bosanskohercegovačkih Hrvata da se jasno izjasne slažu li se s njegovom politikom kako bi je mogao nastaviti provoditi, prenosi Hina.

"Podržavam politiku predsjednika Milanovića i pozivam institucije Republike Hrvatske da pomognu u rješenju hrvatskog pitanja u BiH i da poduzmu sve potrebne korake, koliko god oni teški bili”, rekao je predsjednik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović za portal Bild.ba.
  

Dodao je da je za Hrvate u BiH ovo 'povijesni trenutak' koji se mora iskoristiti.

Čelnik HSS-a BiH Mario Karamatić je na Facebooku napisao kako Hrvati vide "smisla, interesa koristi' u tome što Milanović radi te ga je pozvao da nastavi. 

"Predsjedniče,  molim vas nemojte i vi odustati od nas kao što su svi drugi odustali iz ovih ili onih razloga", napisao je Karamatić.

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž rekao je kako je "Zoran Milanović više u posljednjih 15 dana uradio za internacionalizaciju hrvatskog pitanja u BiH nego HDZ u posljednjih 20 godina". 

Milanović danima uporno ponavlja da bi Hrvatska trebala blokirati Finsku i Švedsku ako se ne izmijeni izborni zakon u BiH kako bi se spriječilo da brojniji Bošnjaci preglasaju Hrvate na izborima u listopadu.

No, hrvatski premijer i čelnik HDZ-a Andrej Plenković optužuje ga da je takvom retorikom naštetio pokušajima da se postigne dogovor o izbornoj reformi.