MILANOVIĆ "Od Čovića i predstavnika Hrvata u BiH želim samo čuti da ili ne"

Zoran Milanović, HNS, Dragan Čović
Goran Mahkek/CROPIX

Slavonski Brod slavi svoj dan, a tom prigodom grad je posjetio i predsjednik Zoran Milanović, koji je sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda. Milanović je kasnije stao pred novinare i komentirao aktualne teme.

''Kad se veliki tuku, mali se odmiču od stola. Mala nacija kao što je naša je nacija koja mora gledati svoje interese i biti svjesna što želi i kako to ostvariti'', rekao je Milanović, javlja Dnevnik.hr.

''Moramo biti svjesni svijeta u kojem se nalazimo. On nije protiv Hrvatske, nije zao, nije dizajniran da nas uništi. Ali - ako se sami ne pobrinemo za sebe, nitko nas neće čuvati'', upozorio je Milanović, prenosi Jutarnji.

''Vrištat ćemo kao mala kornjača koja ne vrišti, ili žaba koju nitko ne shvaća ozbiljno... I naši interesi će biti gaženi, a da oni koji to čine toga uopće neće biti svjesni'', kazao je, između ostaloga, Milanović.

Ponovno je govorio i o ulasku Finske i Švedske u NATO, odnosno vetu koji je najavio.

''Tursku pitaju tek sada, a možete misliti kako tretiraju nas... Znao sam da će reagirati. Nas to sada stavlja u drugi plan'', kazao je Milanović.

''Plenković pikira jedan do dva posla u Bruxellesu. Volio bih da me demantira, ali... Nudi mu se više poslova, ali on pikira na dva i ne može ih dobiti ako bude glasan kao ja'', kazao je predsjednik.

"Što danas prijeti Hrvatskoj da se muški (ako se smije primijeniti ta riječ) zauzme za svoje građane u BiH?'', upitao je i poručio: ''Ja ovo ne radim zbog sebe niti svoje ostavštine''.

''“Zanoktica Hrvata u BiH mi je važnija nego cijela Finska. Htio bih čuti jasnu poruku od predstavnika Hrvata u BiH, ne samo do Čovića, ima li smisla u ovom što ja radim ili da ja prestanem? Ali taj odogovr mora biti jasno i gromko, da ili ne, ništa između. Ovo nije contest između Plenkovića i mene'', zaključio je Milanović i dodao da Plenković želi postati visoki povjerenik za vanjsku politiku ili predsjednik Europskog vijeća.

Govoreći o planovima Švedske i Finske da uđu NATO, kazao je: ''Kad gurate nos u sve i dijelite lekcije svakome, izloženo vam je oko i sad će morati Turcima dati neke stvari, oni su tvrđi od nas''.


''Da se s Turskom razgovaralo prije mjesec dana, ona ima poseban odnos s Rusijom... Ne, nego dolazimo do trenutka kad se svira Oda radosti, a oni kažu: Nitko nas ništa nije pitao'', kazao je Milanović.

''Ovo je pitanje rata i mira, pitanje glave'', zaključio je te ponovio: ''Erdogan isto radi za Putina kao ja''.

Ponovno je komentirao i ministra obrane Marija Banožića, za kojeg je rekao da mu treba oduzeti radnu sposobnost ili ga utamničiti.

Rekao je da ministar čini kazneno djelo: ''Bavi se kriminalom i pogoduje neplatišama, koji varaju državu''.

''Takav čovjek ne može biti na čelu Ministarstva... Pitam DORH što rade'', kazao je.

''Ministar obrane je počinio kazneno djelo. Solicitirajući, tjerajući dvije osobe da počine kazneno djelo, država je ostala bez stotina tisuća kuna najma. Tri prostora su par godina zapečaćena i unutra su stvari uzurpatora. Vidite kako se može - ako se ministar ne zainteresira. On je maltretirao dvije zaposlenice Državnih nekretnina. Ministra se zaštitilo da ne ulazi u predmete, da ne bude sumnjiv. Maltretirao je te žene. To je šteta. Njemu treba oduzeti poslovnu sposobnost ili ga treba utamničiti", rekao je Milanović, javlja Dnevnik.hr.

Osvrnuo se i na Gordana Jandrokovića kazavši: ''Jandroković će Plenkoviću zabiti vile prvom prilikom, i vjerojatno i sebe piknuti''.