Tko od ministara ostaje, a tko odlazi

U novi saziv vlasti su zasjeli, bar kad je u pitanju hrvatska strana, sasvim novi kadrovi, uglavnom bez većeg političkog iskustva, dok su Bošnjaci imali 'stare lisce' koji su i ranije obnašali izvršnu ili zakonodavnu vlast. Na tim počecima, novom sazivu se predviđalo da će kratko ostati u svojim ministarskim foteljama, no oni su izdržali do kraja i u vrijeme recesije. Doduše, mora se priznati da su se i stvari odvijale u njihovu korist, baš kako je prije nekoliko dana na domjenku izjavio i sam premijer Srećko Boras - nisu ih pratile afere.

Sve je još u igri

Pravašima je od 11 ministarstava pripalo dva, i to Ministarstvo za pitanja branitelja (Albert Šunjić) i Ministarstvo vodoprivrede, poljoprivrede i šumarstva (Vesna Pinjuh), čija je ministrica kasnije napustila stranku i osnovala svoju. Bošnjacima je pripalo šest ministarstava, a 'bratski' su ih podijelili SDA i SBiH.
Najjačoj bošnjačkoj stranci SDA-u su pripali Ministarstvo prosvjete, kulture, znanosti i sporta (Esad Dželilović), financije (Semin Borić) i pravosuđe (Mumin Isić), dok je SBiH preuzeo građenje (Rusmir Čišić), gospodarstvo (Esad Humo) i turizam (Samir Sunagić). 'Devedesetki' je pripalo zdravstvo (Luka Faletar), MUP (Zoran Krešić) i promet (Boris Babić), te fotelja premijera (Srećko Boras).
Iako od uspostave vlasti još uvijek nema ništa jer se čeka prvo formiranje na višim razinama, ipak se naziru neki obrisi budućih koalicija. Zna se da je bez HDZ-a BiH, koji s deset mandata ima trećinu, gotovo nemoguće formirati vlast i kako će oni igrati glavnu ulogu oko toga, s čime se manje više slažu i ostale stranke. S HDZ-om će vjerojatno ići i 'devedesetka' s tri mandata, a za mandatara Vlade će im trebati još sedam ruku jer je za formiranje u HNŽ-u potrebno 20 mandata, a najčešće se spominju SDA i SDP, kao mogući partneri.

Velike promjene

No, bez obzira tko formirao vlast, time se ovaj put nećemo baviti, nego sudbinom aktualnih ministara, i to tko od njih ostaje, a tko napušta Vladu. Definitivno je da odlazi njezin predsjednik Srećko Boras, koji je prošao u federalni Dom. Isto tako, Vladu vjerojatno napušta i Pinjuh, koja je imala ponuda za ostanak, ali je izvršna vlast ne zanima iz razloga što njezina stranka HSP dr. Ante Starčević nema zastupnika u Skupštini. I njezin donedavni 'kolega' Albert Šunjić najvjerojatnije odlazi, budući da HSP teško može biti u vlasti s jednim mandatom.
Ovo je vjerojatno zadnji politički angažman i Rusmiru Čišiću, koji je već u godinama, a ima i zdravstvenih problema u zadnje vrijeme. Isto tako, ministri SDA u nekoliko mandata (Dželilović, Borić, Isić...) bez obzira ušao SDA u vlast ili ne, imaju male šanse ostati, jer se s njihovim izborom ne bi složila mostarska struja stranke, koja broji svih pet zastupnika u županijskoj Skupštini. Nepoznata je sudbina SBiH-ovih ministara Hume i Sunagića, ponajviše iz razloga hoće li SBiH ući u vlast. Uđe li, pripast će im jedno ministarstvo, a najveće šanse da u 'fotelju' zasjedne ima Humo.
Sudbina ministra Krešića je potpuno nepoznata, i male su mu šanse za ostanak, dok se njegove stranačke kolege, Faletar i Babić, najviše spominju kao ministri koji će ostati još jedan mandat. Faletar, kao izraženi kadar 'devedesetke', koji se istaknuo i svojim radom u prošlom mandatu, a Babić se spominje kao potrebni ministar iz reda srpskog naroda.

Srećko Boras, predsjednik Vlade HNŽ-a, sigurno odlazi

Rusmir Čišić, ministar građenja i prostornog uređenja, sigurno odlazi

Mumin Isić, ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave, vjerojatno odlazi

Esad Dželilović, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, vjerojatno odlazi

Semin Borić, ministar financija, vjerojatno odlazi

Vesna Pinjuh, ministrica poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, vjerojatno odlazi

Zoran Krešić, ministar unutarnjih poslova, vjerojatno odlazi

Albert Šunjić, ministar za pitanja branitelja, vjerojatno odlazi

Samir Sunagić, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša, vjerojatno odlazi

Esad Humo, ministar gospodarstva, ima šanse ostati

Boris Babić, ministar za promet i veze, ima velike šanse ostati

Luka Faletar, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi, ima velike šanse ostati

Piše: Dalibor Drlje / dnevni-list.ba