Tko bolje i više laže Vasković ili Hadžiomerović?

Slobodan Vasković, Bakir Hadžiomerović
O spomenutom snimku ne treba puno govoriti, ali ono što se događa nakon njegovog objavljivanja polako se pretvara u pravu sapunicu u kojoj postaje sve teže "pohvatati" sve konce.

Snimak nastao u srpnju 1995. godine može se nazvati svakakvim imenima, samo ne primjerom pravog novinarstva. Iako sam nije okrvavio ruke, činjenica da je bio dio tadašnje velikosrpske propagande, iskrivljivanja istine o stravičnom zločinu počinjenog tada nad Bošnjacima Srebrenice, iskorištavanja straha među civilima usred opće panike, nešto je preko čega se Vaskoviću ne bi smjelo preći. S druge strane, mnogi ovih dana pozivaju da se ne zaboravi sve što je učinio i otkrio posljednjih godina u svojim prilozima o kriminalu u Republici Srpskoj i govore da se na pravi način iskupio za ono što je radio tijekom rata. Koliko god pozitivinih stvari Slobodan Vasković možda jeste uradio posljednjih godina, apsolutno je nemoguće naći opravdanje za objavljeni snimak i ne postoje riječi kojima bi se mogao "oprati" za takav postupak, čak i ako ode u Srebrenicu i ispriča se Abdulahu Purkoviću, kojeg je "intervjuirao" 1995. godine, kao što je najavio.

O "ratnoj prošlosti" Slobodana Vaskovića, donedavnog dopisnika političkog magazina "60 minuta" FTV-a, godinama se zna. Nekadašnji baletan, za vrijeme rata je radio za agenciju SRNA, a tijekom proteklog desetljeća bio urednik magazina Patriot, u kojem se nerijetko moglo pročitati negiranje genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici. Također, Slobodan Vasković nikada nije krio da je 1995. godine bio u Srebrenici, kao ni svoju nekadašnju bliskost sa SDS-om. Kada je postao dopisnik "60 minuta", mnogi su bili iznenađeni, a u novinarskim kuloarima u Sarajevu moglo se čuti pitanje otkud neko sa takvom novinarskom prošlošću u jednom magazinu kao što je "60 minuta", magazinu koji, između ostalog, godinama istražuje ratne zločine počinjene u BiH tijekom rata. Očito je svima odgovaralo da se ta Vaskovićeva ratna prošlost prešuti, sve dok je radio ono što je odgovaralo uredništvu FTV-a...

Ono što je trenutno možda zanimljivije jesu pitanja ko je objavio snimak i kako to da je objavljen baš sada, nakon što je Vasković raskinuo saradnju sa FTV-om. On je u subotu bio gost u emisiji Senada Hadžifejzovića, gdje je javno iznio poprilično teške optužbe na račun svog bivšeg urednika Bakira Hadžiomerovića. Između ostalog, rekao je da Hadžiomerović ne samo da je znao za sporni snimak od njihovog prvog sastanka 2007. godine, na kojem je i dogovoren Vaskovićev angažman u "60 minuta", nego i da je Hadžiomerović taj koji ga je objavio prošli tjedan.

Jedno pitanje koje otvara ovakva tvrdnja je svakako kako to da je Bakir Hadžiomerović, koji sebe naziva pravim Bosancem i patriotom, ako je znao za snimak, uopće angažirao Vaskovića, kojem nije mjesto u jednoj takvoj, "patriotskoj" emisiji poput "60 minuta", s obzirom na njegov ratni angažman. S druge strane, ako Vasković govori neistinu, ako Hadžiomerović zaista nije znao za postojanje snimka, logično je postaviti pitanje: KAKO?! I logično je da je teško povjerovati da urednik magazina u kojem je tijekom godina objavljeno toliko nikada ranije viđenih snimaka i dokumenata nije znao za postojanje snimka koji kompromitira jednog od njegovih najbližih suradnika.

Ako je i točno da je FTV saznala za postojanje snimka tek početkom ožujka ove godine i da je upravo zbog toga raskinuta saradnja sa Vaskovićem, postavlja se pitanje zašto Hadžiomerović nije odmah javno progovorio o tome, nego pustio javnost da i dalje smatra Vaskovića novinarskim herojem koji je "stavljao u torbu" svoju glavu i glave članova svoje obitelji kako bi raskrinkao kriminal Milorada Dodika. Herojem kojem je u Sarajevu dodijeljeno priznanje za istraživačko novinarstvo. Herojem koji je prije dvije godine, zajedno sa ostalim članovima ekipe magazina "60 minuta", dobio priznanje Tuzlanska plaketa koje dodjeljuje Općiae Tuzla, a koje je, upravo zbog Vaskovićeve ratne prošlosti, tada osporavano.

Prema pričama koje se ovih dana mogu čuti u "Sivom domu", objavljivanje spornog snimka mjesec dana nakon Vaskovićevog razlaza sa FTV-om uopće nije iznenađujuće, a neki su spremni da povjeruju da je ono rezultat udara na Hadžiomerovićevu sujetu zbog Vaskovićevog otkaza, kao što je rekao u Hadžifejzovićevoj emisiji. Kako se priča, ovo ne bi bio prvi put da se Hadžiomerović niskim udarcima javno obračunava sa ljudima koji mu se suprotstave ili koji više ne odgovaraju politici koju provodi u "neovisnom" magazinu "60 minuta".

Ipak, Patriotska liga BiH, koja je objavila snimak iz Srebrenice, nakon Vaskovićevog nastupa i optužbi na račun Hadžiomerovića, kao i brojnih špekulacija koje su se pojavile o tome ko u cijeloj priči govori istinu, a ko laže, objavila je da je snimak pronađen u arhivi Haškog tribunala i porekla da je ikada bila u kontaktu sa Hadžiomerovićem. "Ratni snimak je igrom slučaja pronađen na spomenutoj stranici tek u ponedaljak navečer. Kada smo vidjeli da se radi o nemontiranom materijalu snimljenom u Potočarima 12. srpnja 1995. i da se na njemu pojavljuje tadašnji novinar Radio RS Slobodan Vasković koji 'junački' sa kolegom Snježanom Lalovićem pravi intervju sa zarobljenim Srebreničanom Abdulahom Purkovićem i njemu diktira šta da odgovori na njihova pitanja, sve u svrhu velikosprske ratne propagande, odlučili smo postaviti snimak na YouTube bez oklijevanja", navodi se na stranici Patriotske lige BiH. Naravno, opet su se našli oni koji su posumnjali u ovu priču i koji se i dalje drže svoje teorije da Hadžiomerović stoji iz objavljivanja snimka.

Također, još jedna stvar koju u svom priopćtenju navodi Patriotska liga BiH svakako je zanimljiva: kako to da se nijedan javni emiter, a posebno FTV, nije oglasio povodom cijelog slučaja? Kako to da se FTV nije oglasila povodom onakvog snimka novinara kojeg je nekoliko godina plaćala? Uostalom, šta bi mogli reći u svoju obranu?

Vjerovatno je još prerano da se donese konačni sud o tome ko je ovdje kriv, a ko nije; ko govori istinu, a ko ne... U svakom slučaju, narednih dana nas sigurno čekaju nove epizode ove medijske sapunice, u kojoj će, šta god i jedna i druga strana govorile, svako izvući zaključak koji mu odgovara...

izvor: Source.ba