SUSRET Dodik se predstavniku iz EU požalio da BiH nedostaje novca

Članovi Predsjedništva BiH s Josepom Borrellom
Predsjedništvo BiH

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović primili su visokog predstavnika za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednika Europske komisije Josepa Borrella.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zadovoljstvo posjetom visokog predstavnika za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella u ovom značajnom trenutku za Bosnu i Hercegovinu, kada obilježava 25. obljetnicu Daytonskog mirovnog sporazuma. 

Konstatiran je napredak koji je od Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini do danas postignut na poljima ekonomije, vladavine prave, demokratizacije društva i drugim oblastima. Članovi Predsjedništva BiH su ponovili opredjeljenje za implementaciju reformi u pristupnom procesu, u cilju što skorije dodjele kandidatskog statusa za BiH. U ovom procesu obveza je svih razina vlasti da se pojačaju napori kako bi se provele reforme koje će poboljšati kvalitetu života svih građana u BiH.

Visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell pozdravio je postignuti napredak u prethodnih 25 godina na izgradnji stabilne i demokratske države. Budućnost Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji je neupitna i na tom putu Europska unija će nastavljati pružati apsolutnu potporu i pomoć. Bosni i Hercegovini predstoji intenzivan rad na ispunjenju uvjeta iz Mišljenja Europske komisije kako bi se postigao napredak na europskom putu. 

Tijekom sastanka ponovljena je opredijeljenost za razvijanje dobrosusjedskih odnosa i regionalne suradnje i u tom kontekstu pozdravljeno je usvajanje Ekonomskog i investicijskog plana za zapadni Balkan. Članovi Predsjedništva BiH su izrazili potpunu potporu aktivnom sudjelovanju Bosne i Hercegovine u regionalnim inicijativama, sukladno načelima koja se primjenjuju u Europskoj uniji.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost potpredsjedniku Europske komisije na pomoći u obnovi Bosne i Hercegovine, kao i proaktivnoj i partnerskoj ulozi u reformskom procesu. Pomoć Europske unije u rješavanju krize izazvane pandemijom covid - 19, posebice u procesu nabave cjepiva, je od iznimne važnosti za BiH. Govoreći o pitanju migracija, s kojim se suočava europski kontinent, evidentiran je određeni napredak u BiH, ali i potreba da se urade dodatni napori kako bi se riješio humanitarni aspekt krize, za koju je potrebna pomoć europskih institucija.

Na koncu susreta, članovi Predsjedništva BiH su ponovili opredjeljenje za stvaranje demokratske i prosperitetne države, uz međusobno uvažavanje i izgradnju povjerenja na dobrobit svih njenih građana, navodi se u priopćenju iz Ureda za informiranje Predsjedništva BiH.

Poslije sastanka članova Predsjedništva sa visokim predstavnikom EU za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednika Europske komisije, Džaferović je rekao da BiH ima svu podršku Borrella, a da je do BiH da realizira prioritete koji su postavljeni.

"Nadam se da ćemo nakon današnje podrške Borrella i mi u BiH prevazići jednu lošu političku atmosferu, lošu političku klimu, da ćemo izaći iz klišea stalnih svađa, neproduktivnih rasprava i da ćemo se više okrenuti konkretnom radu i realizaciji svih 14 preporuka iz mišljenja Europske komisije", rekao je Džaferović.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić zahvalio je Borrellu i njegovom timu što su odlučili doći u Sarajevo i BiH na ovaj dan koji je, kako je rekao, vrlo važan za sve građane BiH. "Ovo nije bila samo protokolarna posjeta. Europska komisija i EU stoje iza napretka BiH, pružaju neophodnu pomoć i u trenutnim situacijama i generalno kada je riječ o putu BiH ka EU", rekao je Komšić.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je ocijenio da je konsenzus u BiH oko Europske unije vrijedno dostignuće koje je postignuto u BiH. "Zamolili smo Vas da učinite sve da u idućoj godini BiH dobije status kandidata. To je nova dinamika koja bi pružila nove uvjete i okolnosti za gradnju svih onih stvari koje ste nas podučili", rekao je Dodik.

On je upozorio da je BiH izgubila ogromne javne prihode zbog epidemije koronavirusa. "Dio toga smo rješavali kroz aranžman sa MMF-om i sa Europskom komisijom, ali je očigledno da je to istrošeno i da nam treba novi paket pomoći kako bi mogli prevazići izazove u nekoliko narednih mjeseci", naveo je Dodik.