Stvaranje hrvatskog bloka neizvjesno

Dnevni list, koji je prvi pisao o stvaranju ''protučovićevog'' bloka, doznaje kako su preliminarni razgovori čelnika HSP-a BiH (Đapić - dr. Jurišić) i HSS-NHI-ja već obavljeni. Predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić potvrdio nam je kako se možda već u studenom mogu očekivati prvi konkretni razgovori s predstavnicima HDZ-a 1990.

Naime, u situaciji u kojoj ustavni amandmani koje je predložila međunarodna zajednica ne jamče Hrvatima jednakopravnost u odlučivanju, te kada je sve izvjesnije da ustavne promjene neće biti provedene do izbora, jasno je kako se samo koalicijskim nastupom može osigurati bolja zastupljenost hrvatskih predstavnika.

Također, Jurišić misli kako bi ova koalicija trebala imati i jednog kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva, ali nije isključeno ni da se HDZ-u BiH ponudi mogućnost da sve hrvatske stranke istaknu jednog čovjeka u borbi za čelno mjesto u državi.

''Objektivno postoji potreba organiziranja jednog političkog bloka, koji bi na izborima trebao osigurati veći broj mandata za hrvatske predstavnike'', naglasio je Jurišić, pojasnivši kako bi u tom slučaju hrvatski birači u BiH imali jednu jaku alternativu HDZ-u BiH.

S druge strane, predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić misli kako je još uvijek rano definirati bilo kakve koalicijske nastupe za opće izbore. On je u izjavi za Dnevni list kazao kako još nije vrijeme za razmišljanje o predizbornim i postiizbornim koalicijama. ''Pripremamo se za Izborni sabor. Cilj nam je reaktulizirati najvažnija politička pitanja. I dalje ćemo se zalagati dosljedno na putu za ravnopravnu poziciju hrvatskog naroda, kao i funkcionalnu državu'', naglasio je Ljubić. Ipak, Jurišići dalje zastupa ovu ideju, pa je odlučan da u vremenu nakon Izbornog sabora ''devedesetke'' pozove na prvi zajednički sastanak.