ŠTO KAŽE KAZNENI ZAKON Može li Milorad Dodik odgovarati zbog državnog udara?

Milorad Dodik
Hercegovina.info

Narodna skupština RS jučer je usvoјila neustavni Zakon o neprimјenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine – po hitnom postupku, a na priјedlog predsјednika RS Milorada Dodika. 

Ovo je, tvrde stručnjaci, klasičan državni udar i napad na ustavni poredak BiH.

No, što kaže Kazneni zakon BiH. Može li Dodik biti kažnjen i koliko mu prijeti zatvora, ukoliko Tužiteljstvo BiH ocijeni da je počinjeno kazneno djelo.

Podsjećamo, u Tužiteljstvu BiH formiran je ranije predmet u slučaju obilježavanja Dana Republike Srpske - 9. siječnja, datuma kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u dva navrata proglasio neustavnim.

Međutim, za tužtelje je teško doći do dokaza o počinjenom krivičnom djelu. Isti je slučaj već godinama po desetke prijava protiv Dodika.

U Kaznenom zakonu BiH, članku 156, koji se odnosi na kaznena djela protiv integriteta BiH stoji:

"Tko upotrebom fizičke sile ili prijetnjom upotrebe fizičke sile pokuša promijeniti ustavni poredak Bosne i Hercegovine ili da svrgnuti njene najviše institucije, kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina"

Iz Tužiteljstva BiH za portal "Avaza" danas su rekli da prate novonastalu situaciju.

"Tužiteljstvo BiH i agencije za provedbu zakona prate situaciju, te će poduzimati mjere prema osobama koje počine neko od kaznenih djela iz Kaznenog zakona BiH", rekli su.