SKANDALOZNO: Rođačko-poslovne veze Lagumdžije i Damira Fazlića

Vrtoglavi poslovni uspjeh koji je neokrunjeni kralj bosanske struje Damir Fazlić napravio u BiH tijekom posljednjih desetak mjeseci potvrđuje poznatu tezu da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena. Monopolski položaj na elektroenergetskom tržištu BiH, koji mu donosi basnoslovnu zaradu, Fazlić duguje svojoj supruzi Amri (djevojačko prezime Hadžimehmedović), bliskoj rodici šefa SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije! Kada je prije 12 godina, kao lider Alijanse, preuzeo vlast u BiH, Lagumdžija se po hitnom postupku obračunao s „privatizacijskim ekspertom" Damirom Fazlićem kojem je prethodna federalna vlada Edhema Bičakčića skupo plaćala konsultantske usluge.

Piše: Asim Metiljević- Slobodna Bosna

Glavom bez obzira Fazlić je 2001. godine utekao iz Sarajeva, nakon što su protiv njega pokrenute dvije kaznene prijave - obje zbog prevara i malverzacija. No, 12 godina kasnije, Fazlić je na velika vrata ponovo ušao na poslovnu scenu BiH, a njegovi nekadašnji progonitelji iz SDP-a postali su njegovi najveći poslovni saveznici i zaštitnici! Zasluge za ovaj kopernikanski obrat prvenstveno pripadaju Amri Hadžimehmedović (38), bliskoj rodici Zlatka Lagumdžije, koja je s roditeljima prije dvadesetak godina izbjegla iz Vlasenice u SAD. Pet godina mlađeg Damira Amra je upoznala u Washingtonu a njihovo kratkotrajno poznanstvo uskoro je krunisano brakom.

BIJEG U BEOGRAD

Nakon što je pobjegao iz Sarajeva 2001. godine, Damir Fazlić se skrasio u Beogradu, gdje je od ranije imao razgranatu mrežu poslovnih i političkih saveznika. Zaposlio se u Rudnapu kao osobni savjetnik Vojina Lazarevića, novopečenog tajkuna s jakim političkim zaleđem. Prije preuzimanja beogradske tvrke Rudnap, Lazarević se profesionalno bavio politikom. Bio je visoki funkcioner Narodne stranke Crne Gore, koja je snažno podupirala politiku i ratne ciljeve Radovana Karadžića u BiH. S golemim privatnim kapitalom preselio se u Beograd 2000. godine, a nedugo nakon preseljenja privatizirao je državnu tvrtku Rudnap, ranije poznatu po proizvodnji kotlova za termoelektrane, a odnedavno po trgovini električnom energijom.

Posljednjih nekoliko godina Fazlić je uglavnom ordinirao na tržištu Srbije, Crne Gore i osobito Albanije, gdje je uspio izgraditi vrlo prisne relacije s premijerom Berishom i njegovom utjecajnom kćerkom Argitom Malttezi. U Sarajevo je dolazio rijetko i u tajnosti strahujući zbog krivičnih prijava u kojim se teretio za utaju novca Federalnog zavoda za zapošljavanje, na čijem je platnom spisku bio pune dvije godine, i Fabrike duhana Sarajevu, koja mu je u dva navrata na ime obećanih a nikad realiziranih konsultantskih usluga isplatila avans u iznosu od 250.000 dolara. No, na velika vrata Fazlić se u Sarajevo vratio u lipnju protekle godine, kada je aktualna federalna Vlada Nermina Nikšića po kratkom postupku smijenila kompletnu upravu Elektroprivrede BiH a rukovođenje kompanijom prepustila Lagumdžijinom asistentu i poslovnom ortaku Elvedinu Grabovici. Samo koji tjedan kasnije, Fazlićeva supruga Amra uspjela je aranžirati tajni susret svog supruga Damira i svog rođaka Zlatka nakon kojeg više ništa nije bilo isto. Fazlić i Lagumžija uspjeli su ne samo izgladiti ranije nesporazume, nego i uspostaviti čvrstu poslovnu suradnju koja je naposlijetku krunisana monopolskom pozicijom Rudnapa u preprodaji električne energije Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede HZ HB.

SUMNJIVI ARANŽMANI

Uživajući bezrezervnu podršku Lagumdžije, Fazlić je najprije Grabovicu ubijedio da poništi rezultate upravo okončanog natječaja za prodaju struje na kojem su inače pobijedile tri kompanije s ponuđenom cijenom od 64,5 eura za megavatsat. No, Grabovica je poništio natječaj i struju koju je mogao prodati po cijeni od 64,5 eura za megavat prodao je Fazliću bez tendera, metodom slobodne pogodbe na dnevnoj bazi, po cijeni koja nikada nije prešla 60 eura za megavat sat! No, to je bilo tek zagrijavanje za pravi posao koji je Rudnapov konsultant Fazlić s Elektroprivredom BiH sklopio u novembru protekle godine kada su u igru bili višestruko veći brojevi. Riječ je o onom poznatom poslovnom aranžmanu na kojem je Rudnap bez uložene marke zgrnuo desetak milijuna KM, koliko iznosi razlika između cijene po kojoj je Rudnap kupio struju u Sarajevu i cijene po kojoj je struju prodao u Mostaru Elektroprivredi HZHB.

U jednom od ranijih brojeva Slobodne Bosne detaljno je opisano o ovom skandaloznom poslovnom aramžmanu u kojem se beogradska firma Rudap pojavljuje kao posrednik između dvije elektroprivredne kompanije, obje u većinskom vlasništvu Federacije BiH. Iako je Parlament Federacije BIH još u 2009. godini usvojio zaključak koji obvezuje dvije elektroprivredne kompanije da ne smiju prodavati višak električne energije prije nego što podmire potrebe lokalnog tržišta, uprava sarajevske EPBiH odlučila je značajan dio planiranog viška struje „izvesti" u Mostar, ali uz posredovanje beogradske tvrtke Rudnap, odnosno njezine filijale u Banjoj Luci koju zastupa Velimir Vilendečić. Potpisovanje ovog skandaloznog ugovora između EPBiH i Rudnapa proslavljeno je daleko van Sarajeva - u Madridu, na gala prijemu Madridskog kluba koji okuplja službena politička imena iz cijelog svijeta, a čiji je član i lider SDP-a Zlatko Lagumdžija.

Na ovom prijemu, Lagumdžija se pojavio u društvu svoje supruge Amine i sina Salke te svog novog poslovnog ortaka Damira Fazlića i njegove supruge Amre. O tome svjedoči njihova grupna fotografija pohranjena u arhivi Madridskog kluba, odakle je preuzeta. Obmana i posljednji dani Lagumdžija poludi i zapjeni na spomen „Rudnapa" i „Slobodne Bosne" Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija vrlo nervozno reagira na svaki spomen Rudnapa i Fazlića.

Prije dva mjeseca burno je reagirao na primjedbu federalnog ministra Erdala Trhulja, koji je na jednom zajedničkom sastanku SDA i SDP-a negativno ocijenio stanje u EPBiH. Slična situacija ponovila se i u jednom sarajevskom restoranu, na ručku na kojem su Zlatko Lagumdžija, Željko Komšić, Sulejman Tihić i Bakir Izetbegović pretresali aktualne probleme u državi. Tek uzgred Izetbegović je spomenuo i aranžman s „izvozom" struje iz Sarajeva u Mostar preko beogradskog Rudnapa, o čemu je javnost prva izvijestila „Slobodna Bosna", na šta je Lagumdžija skočio kao oparen. „Vjeruješ propagandnom smeću!?", zaurlao je Lagumdžija pokušavajući uvjeriti Izetbegovića da su aferu s preprodajom struje iskonstruirali mediji!

Fazlići se skućili u Washingtonu Amra i Damir Fazlić kupili kuću za 1.250.000 dolara

Amra i Damir Fazlić stalno su nastanjeni u Washingtonu DC, gdje su nedavno kupili kuću vrijednu 1.250.000 dolara. Svako malo Damir Fazlić dolazi u Sarajevo na poslovne dogovore s direktorom EPBiH Elvedinom Grabovicom. U poslovnim krugovima se pronose glasine da je Grabovica samo tehnički realizator elektroenergetske politike koju u četiri oka bez svjedoka dogovaraju Lagumdžija i Fazlić. U šestočlanoj upravi EPBiH, SDP ima 4 a SDA dva člana, no u vrhu SDA tvrde da su „njihovi" članovi uprave potpuno marginalizirani, da se ni za šta ne pitaju i da ni o čemu ne odlučuju.