SERGEJ LAVROV Komšić i Džaferović nisu samostalni, rade po nečijem nalogu

Sergej Lavrov
Tanjug/Tara Radovanović

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov izjavio je u Beogradu da članovi Predsjedništva BiH, koji su danas odbili sastati se s njim, ''nisu samostalni i da očigledno rade po nečijem nalogu'', ali da ''taj incident nije suštinski za razvoj odnosa Rusije s narodima BiH''.

"Političari koji su donijeli tu odluku vjerojatno izražavaju interese ne većine svojih birača nego vanjskih snaga koje ne samo da nisu zainteresirane za razvoj rusko-bosanskih i rusko-srpskih odnosa, nego ni za to da zemlje Zapadnog Balkana realiziraju pravo na uzajamno korisnu suradnju sa svim vanjskim partnerima", rekao je Lavrov večeras na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Lavrov je kazao da je prije nekoliko godina, kada je bio u posjeti Balkanu, uključujući BiH, tadašnja šefica europske diplomacije Federika Mogerini rekla da ta regija predstavlja "zonu interesa EU" i da svi drugi, uključujući Rusiju, "nemaju tu što tražiti".

"To je filozofija koja je duboko ukorijenjena u više europskih zemalja još od kolonijalnih vremena. Mi tu ne možemo ništa, ali neophodno je suprotstaviti se tom neprihvatljivom pristupu", naveo je ministar vanjskih poslova Rusije.

Lavrov je rekao da je Rusija posvećena osnovnim principima Dejtonskog sporazuma, "prije svega što se tiče jednakosti" tri konstitutivna naroda i dva entiteta BiH.

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili su danas u Sarajevu sastati se s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom zbog, kako je navedeno u pojašnjenju, nepoštovanja institucija Bosne i Hercegovine. Ovaj događaj izazvao je brojne reakcije. Vijest su prenijeli i brojni svjetski mediji.