SDA pisao dr. Veliboru Milivojeviću zbog 'strateškog interesa Srba u Mostaru'

Salem Marić Velibor Milivojević
Ilustracija/Hercegovina.info

Županijska organizacija (ŽO) Stranke demokratske akcije (SDA) Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ) izjavu predstavnika srpske liste 'Ostajte ovdje' Velibora Milivojevića, kojom je svoj politički stav izravnog svrstavanja na stranu Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH javno obrazložio kao strateški interes Srba u Mostaru, s pravom tretira kao antagonizam isključivo usmjeren prema Bošnjacima u cijeloj Hercegovini, priopćeno je večeras iz županijskog SDA.

"Ovakva frapantna i uvrjedljiva tvrdnja Milivojevića dolazi nakon višegodišnje pravne i političke borbe, koja je upravo u Mostaru pokrenula i vodila SDA za jednakopravnost Srba na području Hercegovine. Milivojevića, kao i cjelokupnu javnost Mostara, BiH, ali i predstavnike međunarodnih institucija u našoj zemlji želimo podsjetiti da je na osnovu angažmana predstavnika SDA, prije svih potpredsjednice Federacije BiH Melike Mahmutbegović, zatim Premijera Federacije BiH i kompletnog kluba Bošnjaka u Skupštini HNŽ, Ustavni sud donio presudu po kojem Srbi u HNŽ, Županiji Zapadnohercegovačko (ŽZH) i Posavskoj županiji trebaju postati konstitutivni, a srpski jezik i ćirilica ravnopravni s ostala dva jezika i pismom", ističe se.

"Odbijanje zastupnika HDZ-a BiH da u Skupštini HNŽ, kao i u preostale dvije županije glasuje za ovakvu odluku, jedini je razlog zbog kojeg ovakva presuda Ustavnog suda nije implementirana. Istog HDZ-a BiH za kojeg Milivojević sada tvrdi da je najviši ili strateški cilj Srba u Mostaru. Doktore Milivojeviću, analiziranje i propitivanje političkih stavova i odluka je uobičajena, svakodnevna politička praksa u Mostaru, BiH, kao i u bilo kojoj drugoj demokratskoj zemlji.

Svaki pojedinac na političkoj sceni može očekivati da bude podvrgnut kritici javnosti, iz svoje i druge političke opcije ili bilo koje interesne grupe ljude koja osjeća ugroženost njegovim djelovanjem. Vaše pravo na političke stavove i političke saveze je neotuđivo demokratsko načelo, koje je također potpuno legitimno podložno kritici i mišljenju javnog mnijenja. Kada ste prihvatili ponudu Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), morali ste biti svjesni te činjenice", dodaju.

"Vaš stav doktore Milivojeviću uvrijedio je i uozbiljio Bošnjake, ali i znatan broj Srba i onih koji se izjašnjavaju kao ostali u Mostaru i Hercegovačko-neretavanskoj županiji. Županijska organizacija SDA HNŽ sa punim političkim legitimitetom osuđuje takve Vaše poruke, koje za posljedicu imaju produbljivanje političke krize u Mostaru, nestabilnost i stvaraju osjećaj nesigurnosti kod svih građana Mostara.

Pozivamo Vas da u skladu s Vašim profesionalnim pozivom i zakletvom, koju ste kao liječnik položili, u svom daljem političkom djelovanju štitite interese svih ljudi, bez razlika po bilo kojem osnovu", zaključuje se u priopćenju ŽO SDA HNŽ.